basis naar compleet

— donderdag 21 maart 2019, 10:07 | 0 reacties, praat mee

Laatste ronde Google DNI: anderhalf miljoen voor Nederlandse projecten

Januari 2019: werknemers leggen de laatste hand aan het nieuwe Berlijnse hoofdkantoor van moederbedrijf Alphabet | Reuters

Google's journalistieke fonds Digital News Initiative (DNI) gaat de laatste ronde in. Zes initiatieven in Nederland, waaronder het ANP en NU.nl krijgen 1,5 miljoen euro toegekend. Laatste wijziging: 2 april 2019, 16:01

Daarnaast krijgen fotobureau Noor Images en drie startups geld uit het DNI. Deze zesde en laatste ronde van DNI is daarmee volgens Google het succesvolst voor Nederlandse initiatieven. Het DNI-fonds heeft de afgelopen drie jaar 29 Nederlandse initiatieven gesteund met in totaal 5,5 miljoen euro.

DNI wordt opgenomen binnen het wereldwijde Google News Initiative, dat een jaar geleden werd opgericht en driehonderd miljoen dollar gaat verdelen. Ook Facebook wil de journalistiek stimuleren en kondigde een eigen fonds aan, eveneens met 300 miljoen dollar in kas.

In een uitgebreide blogpost beschrijft Google Nederland welke projecten er in deze zesde ronde worden gesteund. Daar zit onder meer een project van het ANP om het succes van een productie te kunnen meten, een project van NU.nl/Sanoma om bezoekers via machine learning aanbiedingen uit lokale folders te kunnen voorschotelen en een startup-project om wijzigingen aan documenten, foto’s en ander materiaal automatisch te kunnen detecteren en signaleren.

Noor Images gaat met steun van DNI op zoek naar een nieuw verdienmodel voor fotografie, “nu de directe monetaire waarde van een foto stilaan het nulpunt heeft bereikt.”

Het Google-fonds steunde de afgelopen jaren diverse Nederlandse initiatieven, van onder meer het ANP, Blendle, BNR Nieuwsradio, Follow The Money, NRC, NU.nl, RTL Nieuws en de VPRO. In de laatste ronde was ruim 25 miljoen euro beschikbaar.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.