— woensdag 15 april 2020, 09:43 | 0 reacties, praat mee

Google lanceert wereldwijd journalistiek noodfonds

AFP

Google lanceert onder de vlag van hun News Initiative een Journalism Emergency Relief Fund. Het noodfonds moet kleinere redacties en uitgaven bijstaan die hard worden getroffen door de coronacrisis. Aanmelden kan vanaf vandaag tot 29 april aanstaande. Laatste wijziging: 16 april 2020, 08:51

Media uit vrijwel de hele wereld - waaronder Nederland - kunnen een aanvraag indienen. Hoewel uitgeverijen waar meer dan honderd journalisten een voltijdbaan hebben officieel niet kunnen meedoen, behoudt Google zich het recht voor om een uitzondering te maken. Aanmelden kan dus sowieso lonen.

Een overzicht van journalistieke fondsen waar Nederlandse journalisten gebruik van kunnen maken, vind je hier.

De precieze omvang van het noodfonds is onduidelijk, maar Google stelt dat het media zal bijstaan met bedragen van “enkele duizenden euro’s tot tienduizenden euro’s”, afhankelijk van de grootte van de redacties en het bereik. Het doneert verder 1 miljoen dollar aan het International Center for Journalists dat journalisten wereldwijd bijstaat en het Columbia Journalism School’s Dart Center for Journalism and Trauma.

Die organisatie helpt journalisten die in het kader van hun werk mentaal of fysiek in de problemen komen.

Het hoofd van Google’s nieuwsinitiatieven Richard Gingras stelt in een blogpost dat het huidige noodfonds voortborduurt op al bestaande programma’s. “We zien dat het belangrijks is dat we helpen iets van de financiële druk op redacties te verlichten. We blijven kijken naar manieren om te helpen.” Gingras zegt dat nieuwe steunprogramma’s aanstaande zijn.

 

Bekijk meer van

Google News Initiative corona

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.