persveilig seminar

— donderdag 26 maart 2020, 10:11 | 1 reactie, praat mee

Lokale en regionale uitgeverijen luiden noodklok na omzetval door coronacrisis

ANP

Uitgevers van lokale en regionale kranten luiden de noodklok. De advertentie-inkomsten zijn door de coronacrisis ingestort en zonder hulp vrezen uitgevers voor hun voortbestaan. Beroepsvereniging NVJ heeft Slob om assistentie gevraagd; die zegt dat het onderwerp zijn aandacht heeft. Laatste wijziging: 27 maart 2020, 08:44

Er zijn regelingen ingesteld om ondernemingen met een omzetverlies van 20 procent of meer bij te staan, maar NVJ-secretaris Thomas Bruning zegt dat krantenuitgevers met een daling van 10 procent al in acute nood verkeren. De laatste weken hief BDUmedia enkele lokale titels op en liet sommige online verder gaan. Het bedrijf zegt een fors liquiditeitsprobleem te hebben.

Uitgeverijen zeggen ook veel last te hebben van achterstallige betalingen. Tegenover de NOS zegt Adri de Bruijn van Enter Media (dat lokale kranten in Gooi- en Vechtstreek en Diemen uitgeeft) dat bedrijven die moesten sluiten uitstaande rekeningen onbetaald laten.

“De cafébaas die net z’n zaak heeft moeten sluiten, gaat niet in z’n administratie kijken welke rekeningen hij nog moet betalen”, aldus De Bruijn.

Uitgevers proberen soms kosten te drukken door freelancers simpelweg op een zijspoor te parkeren. De NVJ kondigde een coulanceregeling aan voor leden die in betalingsproblemen raken door het gebrek aan werk.

Er zouden zich volgens de NVJ al ruim 300 freelancers hebben gemeld bij hun zogeheten meldpunt corona-annuleringen, waar journalisten afgezegde klussen kunnen melden.

In Het Financieele Dagblad van vandaag stelt werkgeversorganisatie AWVN dat ondanks de ongekend snelle terugval in omzet er van massaontslag van personeel op flexibele contracten nog geen sprake is. Het royale vangnet dat de overheid heeft aangekondigd helpt daarbij, aldus AWVN-directeur Raymond Puts.

Ook in België zeggen media zwaar te worden getroffen door de effecten van de strijd tegen het coronavirus. De diverse afgeblazen grote sport- en muziekevenementen dit jaar treffen reclameverkopers als de Ster bovendien hard.

NNP - de branchevereniging van regionale en lokale huis-aan-huiskranten - stelt dat er dringend financiële hulp nodig is vanuit de overheid, willen honderden kranten hun werk kunnen voortzetten.

“Er zijn nu al huis-aan-huiskranten die noodgedwongen minder vaak kunnen verschijnen omdat de kosten hoger zijn dan de advertentieopbrengsten”, zegt Roy Keller van NNP. “Hierdoor komt de lokale nieuwsvoorziening in gevaar juist in een periode dat de behoefte daaraan het grootst is.”

Bekijk meer van

corona

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

modscholten, 26 maart 2020, 21:29

Tja wat is nu het echte probleem, de virusdruppel of de volle emmer?

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.