PersVeilig veiligheid vrouwelijke journalisten

— woensdag 25 maart 2020, 08:53 | 0 reacties, praat mee

Journalist in Niger opgepakt na melding coronavirus

In het Afrikaanse Niger is begin maart online journalist Kaka Touda Mamane Goni opgepakt nadat hij had gemeld dat er een eerste geval van coronavirus zou zijn geconstateerd in het belangrijkste ziekenhuis van het land. Kaka Touda wordt beschuldigd van het verstoren van de openbare orde. Laatste wijziging: 8 augustus 2020, 09:50

De journalist, die via Facebook en Twitter publiceert, werd al op 5 maart opgepakt, maar de behandeling van zijn zaak werd - ironisch genoeg - meerdere keren uitgesteld vanwege overheidsmaatregelen in de strijd tegen verspreiding van het coronavirus.

De zaak dient nu op 26 maart. Onder de speciale cybermisdaad-wetgeving van Niger kan Kaka Touda een boete van omgerekend bijna 8200 euro en drie jaar gevangenisstraf opgelegd krijgen.

Persvrijheidsorganisaties wijzen er op dat journalisten een cruciale rol spelen in de voorlichting over het coronavirus. “De autoriteiten moeten censuur en het opsluiten van een journalist niet verwarren met verstandige publieke veiligheidsmaatregelen in de strijd tegen het coronavirus”, aldus Angela Quintal van CPJ Africa.

De autoriteiten rekenen de journalist aan dat mensen het genoemde ziekenhuis ontvluchtten en niet durfden terug te keren.

In Kenia werd een blogger om vrijwel identieke redenen drie dagen lang vastgehouden en later op borgtocht vrijgelaten.

Bekijk meer van

Niger Kenia corona Afrika

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.