PersVeilig veiligheid vrouwelijke journalisten

— donderdag 24 maart 2022, 09:51 | 0 reacties, praat mee

Liveblog Oekraïne: Russische journalist gedood bij raketaanval; Google News geblokkeerd binnen Rusland

Stille getuigen in een ambulance in een buitenwijk van Kyiv, woensdagmiddag. Russische scherpschutters zouden een dokter en ambulancemedewerker hebben gedood. | Daniel Ceng Shou-Yi / ZUMA

In dit artikel houden we je op de hoogte van de ontwikkelingen rondom de oorlog in Oekraïne en de impact op journalisten, media en journalistiek. Interview met oorlogsfotograaf Lynsey Addario, zesde journalist gedood in Oekraïne-oorlog, Reuters verspreidt niet langer TASS-artikelen. Laatste wijziging: 25 maart 2022, 09:08

We houden een overzicht bij met journalisten die verslag doen vanuit Rusland en Oekraïne. Dat overzicht vind je hier.

Nazi-claims Poetin tegen het licht
BBC-journalist Ros Atkins en zijn team produceren al enkel jaren korte en puntige video’s waarin complexe thema’s (Brexit, politiek) worden uitgelegd. Dit keer over wat waar is van beweringen van Poetin dat er neo-nazi’s aan de touwtjes trekken in Oekraïne.

Google News geblokkeerd binnen Rusland
De Russische toezichthouder Roskomnadzor heeft toegang tot Google News binnen Rusland geblokkeerd, volgens eigen zeggen omdat de dienst valse informatie zou blijven verspreiden over “de speciale militaire operatie op Oekraïens grondgebied”. Dat is de terminologie waarmee de oorlog in Oekraïne moet worden aangeduid door media.

Tegenover Euronews (zelf sinds dinsdag óók binnen Rusland geblokkeerd) zegt een Google-woordvoerder dat het “tot het uiterste” heeft geprobeerd de nieuwsdienst voor Russen overeind te houden. Dat de dienst niet meer bereikbaar is “heeft niets te maken met technische problemen aan onze kant”, aldus Google.

Zelensky spreekt NATO toe
Tijdens een video-verbinding heeft de Oekraïense president Zelensky gevraagd om meer militair materieel om weerstand te kunnen bieden aan de Russische militaire overmacht. Volgens Zelensky is volstrekt duidelijk dat Rusland niet stopt na Oekraïne, maar ook plannen heeft voor de Baltische Staten en zelfs Polen.

“Geef ons één procent van jullie arsenaal en wij, en jullie, krijgen daar honderd procent zekerheid voor terug”, aldus Zelensky. De Oekraïense president spreekt vermoedelijk volgende week donderdag de Tweede Kamer toe.

Drone-beelden na een maand oorlog
De BBC heeft dronebeelden gepubliceerd, gemaakt boven meerdere Oekraïense steden. Sommige beelden zijn al ouder en tonen actuele oorlogshandelingen. Exact een maand geleden begon Rusland de grondoorlog in Oekraïne met een massale invasie. Bij die oorlog zijn inmiddels duizenden doden gevallen. De materiële schade is enorm.

Russische journalist omgekomen
Bij een raketaanval op Kyiv is de onafhankelijke Russische journalist Oksana Baulina omgekomen. Ze filmde de vernielingen van een eerdere beschieting, toen dezelfde locatie nog eens werd beschoten. Baulina, die in Rusland onder meer schreef is de eerste Russische journalist die in het jongste conflict omkomt. Gisteren stond de teller nog op vijf.

Baulina werkte voor het onderzoeksjournalistieke platform The Insider, dat belooft te blijven schrijven over de oorlog in Oekraïne en oorlogsmisdaden die Rusland daar begaat. De dood van hun collega valt ook onder een oorlogsmisdaad, aldus Baulina’s collega’s. Bij de beschieting kwam een Oekraïense burger om. Twee - vermoedelijke fixers die Baulina bijstonden raakten gewond en zijn in het ziekenhuis opgenomen. Hun namen zijn vooralsnog onbekend. Hoe erg hun verwonderingen zijn is onduidelijk.

Reuters gooit TASS uit feed
Interim-topman Matthew Keen heeft woensdagavond via een interne memo aangekondigd dat artikelen van TASS wordt geweerd van de internationale nieuwsfeed Reuters Connect. “Materiaal van TASS nog langer beschikbaar stellen strookt niet met de Thomson Reuters Trust Principles”, schrijft Keen.

Deze in 1941 opgestelde basisprincipes manen het persbureau om “met integriteit, onafhankelijkheid en vrij van vooringenomenheid” te berichten. Materiaal van TASS delen schendt die richtlijnen, aldus Keen. Het persbureau kreeg veel kritiek omdat het de gelijkgeschakelde TASS-berichtgeving aan een internationaal publiek verspreidde.

De eigen berichtgeving is onafhankelijk van de internationale Connect-artikelenmarktplaats.

Lynsey Addario
Oorlogsfotograaf Lynsey Addario heeft voor haar werkgever New York Times een interview gegeven over haar werk en de uitdagingen die oorlogsfotografie opleveren.

Addario: “Ik richt me vaak op burgers, vrouwen en in kinderen. Omdat voor mij zij de slachtoffers van oorlog zijn: ze nemen niet actief deel, maar zijn de onschuldigen die hun huis, bezittingen en familieleden kwijtraken, alles dankzij beslissingen die anderen voor hen nemen.”

Op 9 maart zette de New York Times een ongecensureerde foto van een omgekomen familie op de voorpagina. Dat leidde niet direct tot kritiek, maar wel tot een discussie welke verplichtingen een medium bij gruwelijk beeld heeft aan lezers - en niet in de laatste plaats de doden en nabestaanden zelf. De krant publiceerde eerder deze maand een aangrijpend profiel van de familie Perebyinis, die enkel de stad Irpin probeerden uit te komen.

Addario: “In Irpin was het echt verschillend [in vergelijk met eerdere oorlogsverslaggeving, red.], omdat ik ter plaatse was bij de aanslag. Ik was ook in shock en overlevingsmodus. Ik was net zelf aan de dood ontsnapt. [..] Ik fotografeer en neem beslissingen over bewerking en publicatie later met mijn redacteur. Ik ben me bewust, psychologisch gezien, dat ik op dat moment niet in de positie ben om journalistieke keuzes te maken, omdat ik zeer emotioneel ben.”

Nieuw beeld
Uit de belegerde stad Marioepol komt weinig beeld, maar recent dronebeeld toont een geruïneerde buitenwijk.

France 24 bereikte havenplaats Odessa en sprak met burgers die schuilen in kelders:

 

De New York Times heeft een artikel gepubliceerd waarbij opgevangen Russisch radioverkeer nabij de stad Makariv visueel wordt ondersteund. Soldaten klagen onder meer over het gebrek aan luchtsteun en brandstof.

Anonymous
Het hackerscollectief Anonymous zegt 35.000 bestanden van de Russische Centrale Bank te hebben buitgemaakt. Die zouden binnen twee dagen publiek worden gemaakt en onder meer de geheime afspraken bevatten. Eerdere lekken (door klokkenluiders, red.) zoals de Panama Papers en Paradise Papers leverder voor de onderzoeksjournalistiek een schatkamer aan inzichten op.

De Amerikaanse president Biden heeft gewaarschuwd voor cyberaanvallen vanuit Russische kant. Hij stelt dat bedrijven opmerkzaam moeten zijn en hun beveiliging op orde dienen te brengen.

Effecten
Gebruikers op sociale media voelen zekere Schadenfreude bij klachten van sommige Amerikaanse politici dat hun bereik op sociale media plots is ingestort. Ze wijzen erop dat Russische trollenfabrieken niet langer berichten kunnen versterken, nadat toegang tot de sites is geblokkeerd.

De Zwitserse levensmiddelengigant Nestlé staakt de verkoop van niet-essentiële producten in Rusland. Het bedrijf weigert volledig uit Rusland te vertrekken, omdat Russen een basaal recht op voedsel niet ontzegd mag worden. Adformatie meldt dat het bij niet-essentieel gaat om zaken als KitKat-repen en Nesquik-chocoladepoeder.

Bekijk meer van

Oekraïne liveblog

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.