word studentlid

— dinsdag 12 april 2022, 13:31 | 0 reacties, praat mee

Liveblog Oekraïne: regering pakt onafhankelijke Russische media hard aan

Liveblog Oekraïne: regering pakt onafhankelijke Russische media hard aan
Brandweermannen blussen een woning na een Russische aanval - © Felipe Dana / AP

In dit artikel houden we je op de hoogte van de ontwikkelingen rondom de oorlog in Oekraïne en de impact op journalisten, media en journalistiek. Sinds afgelopen vrijdag hebben drie Russische journalisten het label 'buitenlands agent' gekregen, meldt het Committee to Protect Journalists (CPJ). Daarnaast zijn twee onafhankelijke nieuwssites geblokkeerd, is een journalist tijdelijk opgepakt en is er een journalist mishandeld. Laatste wijziging: 13 april 2022, 09:35

Regering pakt onafhankelijke Russische media hard aan
De drie journalisten die het label ‘buitenlands agent’ hebben gekregen van het Russische ministerie van Justitie zijn Iryna Borukhovich, correspondent van het dagblad Novaja Gazeta, Ekaterina Mayakovskaya, verslaggever bij wereldomroep Radio Free Europe (RFE) / Radio Liberty (RL) en Andrei Filimonov, ook werkzaam bij RFE/RL.

Daarnaast is Yevgeny Levkovich, reporter bij de RFE/RL Russische dienst, korte tijd opgepakt bij zijn huis in Moskou omdat hij het “leger in diskrediet” zou hebben gebracht. Hij werd vijf uur lang verhoord en kan een boete krijgen tot 50.000 roebel, zo’n 550 euro.

Vasily Vorona, correspondent bij de onafhankelijke nieuwssite Sota.vision aangevallen door twee onbekende mensen. Hij was mensen aan het interviewen in Moskou. Hij is gewond geraakt aan zijn neus en zijn bril is stuk. De twee aanvallers zijn aangehouden, maar later vrijgelaten.

Daarnaast heeft de Russische mediawaakhond Roskomnadzor de onafhankelijke nieuwssites Holod and Discours.io geblokkeerd.

Niet alleen Russische media moeten opletten welke woorden ze gebruiken sinds Rusland een wet heeft aangenomen die niet-officiële verslaggeving strafbaar maakt. Ook als je je kritisch uitlaat op buitenlandse media over de regering kan dat voor problemen zorgen. 

Omgaan met beperkingen
NRC heeft een interview met een Oekraïense journalist die vanuit Odessa verslag doet van de oorlog. Hoe gaat Serhiy Dibrov van Dumskaya, een online nieuwsmedium, om met de beperkingen voor journalisten
“We onderhouden nauw contact met het Oekraïense leger en de autoriteiten in Kiev. Maar soms liegt het leger, bijvoorbeeld om de vijand op het verkeerde been te zetten. Daarom vergelijken we wat het leger zegt bijvoorbeeld met wat onze correspondenten aan het front zien en wat burgers in belegerde gebieden ons vertellen. Ook spreken we veel met individuele soldaten, zodat we niet alleen afhankelijk zijn van de legerwoordvoerders.”

Ziet u verschillen tussen de werkwijze van Oekraïense en internationale media? “Natuurlijk, want ons publiek is anders. We doen allebei zo nauwkeurig mogelijk verslag, maar wij houden veel meer rekening met de gemoedstoestand van onze lezers. Neem de raketaanval op de militaire kazerne in Mykolaiv vorige maand. Net als de BBC berichtten we over hoe groot de schade was en hoeveel doden er zijn gevallen, maar we gaan niet alle lijken filmen zoals de BBC dat doet. Dat is slecht voor het moreel.”

Bekijk meer van

Rusland Oekraïne liveblog

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.