PersVeilig veiligheid vrouwelijke journalisten

— maandag 25 april 2022, 10:43 | 2 reacties, praat mee

Overzicht Oekraïne: Poetin beschuldigt westen van moordpoging op journalist; strafzaak tegen Kara-Murza

Journalist en politicus Vladimir Kara-Murza - © ANP / IMAGO - Julius Kalinskas

In dit artikel houden we je op de hoogte van de ontwikkelingen rondom de oorlog in Oekraïne en de impact op journalisten, media en journalistiek. Rusland is een strafzaak begonnen tegen journalist en politicus Vladimir Kara-Murza en Oekraïense zenders worden verplicht pro-Russisch berichten uit te zenden. En Vladimir Poetin beschuldigt het westen van een poging tot moord op een Russische tv-journalist. Laatste wijziging: 25 april 2022, 21:55

We houden een overzicht bij met journalisten die verslag doen vanuit Rusland en Oekraïne. Dat overzicht vind je hier.


De Russische president Vladimir Poetin zegt dat het westen probeert Russische journalisten te vermoorden. Op de Russische staatstelevisie verklaarde Poetin dat veiligheidsdiensten onlangs een moordpoging op een televisiejournalist hebben verijdeld. Bewijs daarvoor gaf hij niet. Poetin noemde zelf de naam van de journalist niet, maar het Russische persbureau Interfax stelt dat het gaat om Vladimir Solovjov.

Poetin zei op de staatstelevisie ook dat het westen buitenlandse mediaorganisaties en sociale media gebruiken om provocaties tegen de Russische strijdkrachten te verzinnen en te verspreiden.

Koens en Nagtzaam vastgehouden in Oekraïne
Journalisten Olaf Koens en Pepijn Nagtzaam zijn zaterdagmiddag in Oekraïne enige tijd vastgehouden door wantrouwige Oekraïeners. Dat meldt Koens op Twitter.

Strafzaak tegen journalist/politicus Vladimir Kara-Murza
Rusland is een strafzaak gestart tegen journalist en politicus Vladimir Kara-Murza. De journalist wordt ervan beschuldigd nepnieuws te hebben verspreid over de oorlog in Oekraïne. Dat zou hij hebben gedaan tijdens een toespraak in het Huis van Afgevaardigden in de Amerikaanse staat Arizona. Kara-Murza werd recent al gearresteerd en vijftien dagen vastgezet.

Dat maakt zijn advocaat Vadim Prokhorov bekend, schrijft Meduza. De oorlog in Oekraïne wordt door Rusland een speciale militaire operatie genoemd. Wie de operatie in Rusland toch een oorlog noemt, riskeert een gevangenisstraf van vijftien jaar.

Kara-Murza werd op 11 april in de buurt van zijn huis aangehouden omdat hij zich, volgens het politierapport, ongepast gedroeg bij het zien van politie-agenten, de eis om te stoppen negeerde, zijn pas versnelde en zich probeerde voor de politie te verstoppen. De journalist en politicus werd daarna naar een politiebureau gebracht. Meer bij France24

Haast geboden bij onderzoek massagraf
Het onderzoek naar het massagraf nabij de Oekraïense stad Marioepol is een race tegen de klok. Dat schrijft de NOS op basis van gesprekken met deskundigen. In het graf zijn volgens Oekraïense autoriteiten mogelijk tot 9000 lichamen begraven.

Volgens historicus en NIOD-onderzoeker Thijs Bouwknegt is voor het verzamelen van bewijs tijd een belangrijke factor. “Als een bank wordt overvallen, wil je ook dat de politie zo snel mogelijk getuigen hoort en schade onderzoekt.”

Het massagraf, dat ontdekt werd met behulp van satellietbeelden, kan voorlopig nog niet worden bezocht vanwege de hevige gevechten in het gebied. Toch is het volgens openbaar aanklager Gjoenduz Mamedov duidelijk dat de foto’s een massagraf laten zien. “Door onze kennis over eerdere Russische massagraven kunnen we een inschatting maken van dit massagraf.”

Oekraïense zenders verplicht pro-Russische berichten uit te zenden
Oekraïense nieuwsredacties en tv-zenders in de bezette gebieden worden verplicht om pro-Russische berichten uit te zenden. Weigeren ze dat te doen, dan krijgen ze in sommige gevallen met geweld te maken. Zo moest een nieuwslezer op tv de oorlog verklaren aan Oekraïense nationalisten, terwijl hij onder schot stond van Russische soldaten.

Dat meldt de BBC, op basis van getuigenissen van Oekraïense media en de Staatsdienst voor Speciale Communicatie van Oekraïne. Volgens de dienst worden daarnaast zendmasten omgeschakeld naar Russische kanalen. Als gevolg daarvan hebben burgers in bezette gebieden alleen nog toegang tot Russische tv-zenders.

Bekijk meer van

Oekraïne liveblog

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

2 reacties

Wim Theunisse, 25 april 2022, 22:59

Rusland gebruikt wapens geleverd door Frankrijk, Duitsland tegen Oekraïne

Frankrijk, Duitsland en een aantal andere EU-landen maakten gebruik van mazen in het Russische wapenembargo van 2014 om militair materieel te blijven leveren.

Rusland heeft wapens gebruikt die door Frankrijk en Duitsland zijn vervaardigd en geëxporteerd in zijn oorlog tegen Oekraïne, meldde de Britse krant The Telegraph volgens een analyse van de Europese Unie.
Hoewel The Telegraph beweert uitsluitend toegang te hebben gekregen tot de EU-analyse, zijn onafhankelijke onderzoeksrapporten sinds het begin van de oorlog tot dezelfde conclusie gekomen.

Ondanks een EU-besluit uit 2014 over een wapenembargo tegen Rusland nadat het de Krim was binnengevallen, bleven 10 EU-lidstaten tussen 2015 en 2020 346 miljoen euro aan militair materieel leveren, waarvan 44% uit Frankrijk en 35% uit Duitsland, zo bleek uit een rapport van 17 maart van het onafhankelijke Europese persbureau Investigate Europe.

De andere landen waren Italië, Oostenrijk, Bulgarije, Tsjechië, Slowakije, Finland, Spanje en Kroatië.

De door Frankrijk geleverde apparatuur werd gelabeld onder de categorie “bommen, raketten, torpedo’s, raketten en explosieve ladingen”, evenals “beeldvormingsapparatuur, vliegtuigen met hun componenten en ‘lichter-dan-luchtvoertuigen’,” ontdekte Investigate Europe.

Het rapport citeerde ook een publicatie van 14 maart door de Franse onderzoeksjournalistieke NGO Disclose die zei dat de Franse export ook warmtebeeldcamera’s omvatte voor meer dan 1.000 Russische tanks, navigatiesystemen en infrarooddetectoren voor straaljagers en gevechtshelikopters.
Sommige hiervan worden nu gebruikt aan het Oekraïense front, aldus het rapport.
De Duitse export naar Rusland omvatte ijsbrekerschepen, geweren en voertuigen voor “speciale bescherming”.

Frankrijk en Duitsland beweren dat ze het embargo niet hebben geschonden en baseren elk hun argument op een andere maas in de wet.
Frankrijk stelt dat de uitvoer slechts uitvoeringen waren van eerdere contracten, wat niet uitdrukkelijk verboden was in het EU-embargo.
Duitsland beweerde dat de apparatuur die het exporteerde “dual use” -items waren en dat Rusland hen had gegarandeerd dat ze alleen voor civiele doeleinden zouden worden gebruikt.

De EU sloot de Duitse maas in haar vijfde sanctiepakket dat op 8 april werd geratificeerd.
Het besluit legde “verdere beperkingen op aan de uitvoer van goederen en technologie voor tweeërlei gebruik en op de levering van aanverwante diensten, evenals beperkingen op de uitvoer van bepaalde goederen en technologie die kunnen bijdragen aan de technologische verbetering van ruslands defensie- en veiligheidssector”, aldus de EU-wetgeving.

“Het introduceert ook beperkingen op het verlenen van gerelateerde diensten. Beperkte uitzonderingen op dergelijke beperkingen zijn bedoeld voor legitieme en vooraf bepaalde doeleinden.”

Welke conclusies kunnen er worden getrokken uit het bovenstaande?
1.Syria heeft afgedaan als oefenterrein, evenals Afghanistan en Libië.

2.De Ukraine is HET en dus HOT als het nieuwe oefenterrein voor de grootmachten om nieuwe technieken uit te proberen zoals 1-man rocket launchers en drones en suicide-drones en dat allemaal voor hen binnen de wettelijke kaders die er beter van worden.

Bronvermelding: Jerusalem Post en eigen onderzoek

Wim Theunisse, 25 april 2022, 23:20

Ten slotte:

Oorlog is een vorm van Global Warming die wij ons, aardbewoners, absoluut niet meer kunnen veroorloven.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.