training eu starters

— dinsdag 8 maart 2022, 09:12 | 0 reacties, praat mee

Liveblog Oekraïne: The Moscow Times vindt onderdak in Nederland en sites RT/Sputnik in Nederland geblokkeerd

Het Oekraïense leger helpt mensen een verwoeste brug over te steken terwijl ze de stad Irpin evacueren - © Aris Messinis / AFP

In dit artikel houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in Oekraïne en Rusland. Georgië weigert journalist van Russische TV Rain toegang. Online gaan er diverse beelden rond van Russische krijgsgevangenen, moet je die wel delen? Hackersgroep onderbreekt Russische staatstelevisie met beelden van Russische invasie in Oekraïne. Internetbedrijven in Nederland gaan sites van RT/Sputnik News blokkeren - maar doen dat soms met tegenzin. Laatste wijziging: 9 maart 2022, 07:59

We houden een overzicht bij met journalisten die verslag doen vanuit Rusland en Oekraïne. Dat overzicht vind je hier.

Nieuw onderdak voor The Moscow Times

In een persbericht zegt Erik Roddenhof, CEO van DPG Media, het vreselijk te vinden dat de redactie Rusland heeft moeten verlaten en de uitgeverij biedt het team op deze manier graag hulp: “We doen dit vanuit het belang van onafhankelijke en vrije journalistiek. Waar ook ter wereld. Als collega’s in zo’n situatie terechtkomen, dan bieden wij hen vanzelfsprekend onderdak aan in ons journalistieke huis zodat zij hun essentiële werk kunnen voortzetten. Andere uitgevers zouden waarschijnlijk precies hetzelfde doen.”

Sites RT/Sputnik News in Nederland op zwart
Nederlandse internetaanbieders zullen voldoen aan het vorige week aangekondigde verbod op RT en Sputnik News binnen de Europese Unie. Een woordvoerder van KPN meldt aan de NOS dat het bedrijf fundamentele bezwaren heeft tegen de blokkade, maar gehoor geeft aan het besluit van de Europese Commissie.

Internetaanbieders zijn huiverig voor de rol van politieman (getuige de lange juridische strijd rondom torrentsite The Pirate Bay, red.) en critici wezen op het gevaar van verbieden. Rusland besloot tot repressailes en introduceerde wetgeving met zware straffen op berichtgeving die het Kremlin als nepnieuws bestempelt. De uittocht van Westerse media verschraalt het media-aanbod voor de gemiddelde Rus.

CPJ roept Oekraïne op journalisten vrij te stellen van dienstplicht
Het Committee to Protect Journalists (CPJ) heeft de Oekraïense autoriteiten opgeroepen journalisten vrijstelling te geven van de verplichte militaire dienst. Elke Oekraïense man tussen de 18 en 60 jaar moet meehelpen het land te verdedigen tegen de Russische invasie.

“De Oekraïense autoriteiten moeten de journalisten van het land toestaan ​​de oorlog te blijven verslaan en de waarheid te verdedigen, en hen vrijstellen van de verplichte militaire dienst”, zegt Gulnoza Said, programmacoördinator van CPJ Europa en Centraal-Azië. “De Oekraïense autoriteiten weten heel goed dat de informatieoorlog niet minder belangrijk is dan de loopgravenoorlog.”

Sevgil Musaieva, hoofdredacteur van Ukrainska Pravda, een van de grootste onafhankelijke media in Oekraïne met correspondenten in verschillende steden in Oekraïne, vertelde CPJ telefonisch dat al haar mannelijke correspondenten hier mee worden geconfronteerd en dat ook andere media hier mee te maken hebben.

Als tientallen van haar mannelijke collega’s worden opgeroepen, zal Ukrainska Pravda haar werk niet kunnen voortzetten, aldus Musaieva. 

Georgië weigert journalist van Russische TV Rain toegang
Mikhail Fishman, de hoofdredacteur van het geblokkeerde Russische TV Rain (ook bekend als Dozhd TV), heeft geen toegang gekregen tot Georgië, waar hij met zijn familie heen was gevlucht. De Georgische autoriteiten gaven geen enkele reden voor de weigering en stuurden Fishman naar een ander land, wat om veiligheidsredenen niet genoemd wordt. Twee familieleden met wie hij op reis was, mochten volgens die bronnen Georgië binnenkomen.

CPJ roept landen op om Russische journalisten die hun land ontvluchten uit angst voor vervolging toe te staan hun land binnen te komen.

beschoten Deense journalist Extra Bladet aan het opknappen
Een van de twee Deense journalisten van Extra Bladet, die vorige week gewond raakte bij beschietingen in het oosten van Oekraïne, is weer aan de beterende hand. 

Hier beschrijft Stefan Weichert, wat ze hebben meegemaakt.

Steun voor Oekraïense media

Hackgroep onderbreekt Russische staatstelevisie
Volgens The Kyiv Independent heeft hackgroep Anonymous de Russische staatstelevisie onderbroken met beelden van de Russische invasie in Oekraïne en een anti-oorlogsboodschap.

De toekomst van Russische journalistiek
Het International Press Institute (IPI), organiseert 10 maart een bijeenkomst over de toekomst van de Russische journalistiek met onder andere Galina Timchenko, CEO en oprichter van de Russische nieuwssite Meduza en een nog niet nader genoemde journalist van het dagblad Novaya Gazeta.

Rusland zet 30 landen op lijst van ‘onvriendelijke landen’
Ook Nederland stata op de lijst, op plaats dertig.

Beelden van krijgsgevangenen delen: doe het niet
Online gaan er diverse beelden rond van Russische krijgsgevangenen. De vraag is of je die beelden moet delen, want worden uitspraken wel vrijwillig gedaan? Of is hier sprake van propaganda?

Op grond van de derde Geneefse Conventie is het voor landen strikt verboden krijgsgevangenen bloot te stellen aan “publieke nieuwsgierigheid”. Het Internationale Rode Kruis heeft in een verklaring de Oekraïense regering opgeroepen zich aan de in 1949 in Genève gemaakte afspraken te houden. Daarnaast benadrukte het dat onder de bescherming van krijgsgevangenen ook betekent dat er geen filmpjes op sociale media verspreid mogen worden, meldt NU.nl

Bekijk meer van

Rusland Oekraïne liveblog

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.