Europese sancties tegen Russische media en journalisten in Oekraïne vragen om hulp

In Oekraïne volgen de gebeurtenissen elkaar snel op. Er zijn ook journalistieke gevolgen. In dit artikel houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Zo pakt de Europese Unie Russische media en desinformatie aan, zijn twee Deense journalisten gewond geraakt in het oosten van Oekraïne en de Oekraïense regering en journalisten vragen om hulp.
Laatste update: 28 februari 14:51 uur
Het onafhankelijke Russische dagblad Novaya Gazeta ontkomt ook niet aan de regels van toezichthouder Roskomnadzor om bepaalde woorden te vermijden.
Novaya Gazeta has announcement it was forced to delete one of its reports in which they have referred to the invasion as a “war” https://t.co/zrZFICJEAD
— Pjotr Sauer (@PjotrSauer) February 28, 2022
Sancties EU
De Russische staatsomroep RT (voorheen Russia Today), Sputnik en hun dochterondernemingen, “zullen niet langer in staat zijn hun leugens te verspreiden om de oorlog van Poetin te rechtvaardigen,” aldus Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie zondag.
The journalist and First-Amendment-adhering American in me believes there is some value in being able to seek out the propaganda to battle it. This is just what we are debating today regarding carriage & amplification of disinformation & its impact in the third-person effect. https://t.co/QeSqZa8xAn
— Jeff Jarvis (@jeffjarvis) February 27, 2022
De app van het RT was al niet meer te downloaden op Android-telefoons in Oekraïne, meldde Google’s moederbedrijf Alphabet zondag. Daar had de regering in Kiev om gevraagd. Zaterdag zorgde Google er al voor dat RT en andere Russische staatsmedia geen advertentie-inkomsten meer krijgen via hun websites, apps en YouTube-video’s. Vrijdag zette Facebook een vergelijkbare stap.
Schorsing TASS
Het uitvoerend orgaan van de European Alliance of News Agencies (EANA), het Europese verbond van 32 nationale persbureaus, heeft zondag unaniem besloten om het Russische persbureau TASS met onmiddellijke ingang te schorsen.
“Nu de Russische regering met nieuwe mediaregelgeving de mediavrijheid sterk heeft beperkt, is het bestuur van EANA van mening dat TASS niet langer in staat is om onbevooroordeeld nieuws te brengen, de kern van EANA’s missie.”
Ook persbureau ANP waarschuwt voor het gebruik van de beelden van TASS. “Vanwege de toegenomen druk van toezichthouder Roskomadzor op de Russische media kunnen wij niet instaan voor de journalistieke betrouwbaarheid van de fotografie van persbureau TASS,” zo is te lezen in de verklaring.
“We willen echter de keuze om deze foto’s te gebruiken niet voor onze onze afnemers maken, dat is niet onze rol, vandaar dat we ze vooralsnog blijven aanbieden via onze beeldbank. Hierbij evenwel deze extra attentie.”
Hoe herken je desinformatie? Rudy Bouma van Nieuwsuur legt het uit
We worden bedolven onder de beelden van de oorlog in Oekraïne. De vraag is: zijn het wel beelden van die oorlog? Hoe onderscheid je echt van nep? Verslaggever @rudybouma laat het zien. #Nieuwsuur pic.twitter.com/cffWJdnYqp
— Nieuwsuur (@Nieuwsuur) February 27, 2022
Media in Rusland
Journalisten in Rusland mogen de woorden ‘oorlog’ en ‘invasie’ niet meer gebruiken, zo vertelde Pjotr Sauer zondagavond in RTL-programma Humberto. Sauer schrijft voor The Moscow Times en voor de Britse krant The Guardian. Volgens hem wordt het steeds moeilijker voor Westerse journalisten om hun werk te doen. Meer bij NU.nl
Uitgevers Ellen Verbeek en Derk Sauer merken ook dat het werk voor journalisten in Rusland steeds lastiger wordt. “Journalisten in Rusland hebben hun eigen oorlog”, vertelt Sauer in Buitenhof. “Er zijn een aantal die hun leven op het spel zetten omdat ze het Russische volk de waarheid willen vertellen.”
Deense journalisten gewond geraakt
Een verslaggever en een fotograaf van het Deense Extra Bladet zijn gewond geraakt nadat ze werden beschoten.
Two Danish newspaper journalists wounded but alive in Eastern Ukraine: https://t.co/ktPoJHvG1m
— Peter ter Velde (@Peettv) February 26, 2022
Journalist Stefan Weichert en fotograaf Emil Filtenborg Mikkelsen waren voor een reportage in Oost-Oekraïne rond de stad Okhtyrka toen er op hun auto werd geschoten. Ze zijn naar het ziekenhuis gebracht en buiten levensgevaar, meldt Extra Bladet.
Journalisten in Oekraïne vragen hulp
Journalists in Ukraine need helmets and bullet proof vests! Anyone who can help? https://t.co/ouP1YYrCEU
— Marjolein Koster (@MarjoleinCK) February 27, 2022
We gaan met @nvj @freepressunltd en @EFJEUROPE kijken wat we kunnen doen! https://t.co/2S0cyuz2os
— thomas bruning (@thomasbruning) February 27, 2022
As Russia continues its invasion of #Ukraine, journalists are on the ground reporting the news. CPJ's @kajtweets rounded up commentary from journalists about the invasion.
— Committee to Protect Journalists (@pressfreedom) February 25, 2022
This is the view from Ukraine, through the eyes of local journalists ⤵️https://t.co/UY64aWH62N
Internetverbinding in Oekraïne
Door de Russische invasie in Oekraïne, raakt de communicatie in het Oost-Europese land erg verstoord. De Oekraïense regering heeft Elon Musk om hulp gevraagd. het Starlink-satellietnetwerk te activeren. Dat moet de Oekraïense bevolking internet en communicatie garanderen.
Starlink service is now active in Ukraine. More terminals en route.
— Elon Musk (@elonmusk) February 26, 2022
A growing number of people in Russia and Ukraine are using @torproject to communicate, access news, and get around censorship. You can help them by setting up a Tor bridge.🧅https://t.co/YPPX1INc1l pic.twitter.com/Z9zcDu0svE
— Runa Sandvik (@runasand) February 27, 2022
Niet alles te zien en laten zien
Oekraïne vraagt ook om niet alle beelden te laten zien. Vooral Oekraïense troepenbewegingen moeten zo min mogelijk worden verspreid om de invasie van de Russen zo moeilijk mogelijk te maken.
Journalists, correspondents, presenters!
— Ukraine's Emb. to UK (@UkrEmbLondon) February 26, 2022
Don't let your colleagues film and broadcast our troops over Ukraine🚫
It makes our brave guys visible for Kremlin troops.
Please spread the word🙏
Ik filmde net in een schuilkelder in Kiev, werd aangehouden door beveiliger. Politie erbij. Ze zeiden dat ze Russische spionnen zochten. Alles kwam goed. Behalve dat ik t materiaal moest wissen. #Oekraine
— Hans Jaap Melissen (@HansJMelissen) February 25, 2022
In Oekraïne is ook live verkeersinformatie tijdelijk niet te zien op Google Maps. Alphabet, het moederbedrijf van Google, zegt tegen persbureau Reuters de maatregelen te hebben genomen om de burgerbevolking te beschermen. Normaal gesproken is op Google Maps te zien hoe druk verschillende plekken als winkelcentra of restaurants zijn. Maar na overleg met lokale autoriteiten is die functie nu uitgeschakeld. Meer informatie is daarover niet vrijgegeven, meldt NU.nl
Praat mee