persveilig seminar

— maandag 28 februari 2022, 09:25 | 0 reacties, praat mee

Europese sancties tegen Russische media en journalisten in Oekraïne vragen om hulp

Demonstratie 'Stop de oorlog. Vrede voor Oekraïne en heel Europa' in Berlijn. - © Filip Singer / EPA

In Oekraïne volgen de gebeurtenissen elkaar snel op. Er zijn ook journalistieke gevolgen. In dit artikel houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Zo pakt de Europese Unie Russische media en desinformatie aan, zijn twee Deense journalisten gewond geraakt in het oosten van Oekraïne en de Oekraïense regering en journalisten vragen om hulp. Laatste wijziging: 8 maart 2022, 15:02

Laatste update: 28 februari 14:51 uur

Het onafhankelijke Russische dagblad Novaya Gazeta ontkomt ook niet aan de regels van toezichthouder Roskomnadzor om bepaalde woorden te vermijden.

Sancties EU
De Russische staatsomroep RT (voorheen Russia Today), Sputnik en hun dochterondernemingen, “zullen niet langer in staat zijn hun leugens te verspreiden om de oorlog van Poetin te rechtvaardigen,” aldus Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie zondag.

De app van het RT was al niet meer te downloaden op Android-telefoons in Oekraïne, meldde Google’s moederbedrijf Alphabet zondag. Daar had de regering in Kiev om gevraagd. Zaterdag zorgde Google er al voor dat RT en andere Russische staatsmedia geen advertentie-inkomsten meer krijgen via hun websites, apps en YouTube-video’s. Vrijdag zette Facebook een vergelijkbare stap.

Schorsing TASS
Het uitvoerend orgaan van de European Alliance of News Agencies (EANA), het Europese verbond van 32 nationale persbureaus, heeft zondag unaniem besloten om het Russische persbureau TASS met onmiddellijke ingang te schorsen.

“Nu de Russische regering met nieuwe mediaregelgeving de mediavrijheid sterk heeft beperkt, is het bestuur van EANA van mening dat TASS niet langer in staat is om onbevooroordeeld nieuws te brengen, de kern van EANA’s missie.”

Ook persbureau ANP waarschuwt voor het gebruik van de beelden van TASS. “Vanwege de toegenomen druk van toezichthouder Roskomadzor op de Russische media kunnen wij niet instaan voor de journalistieke betrouwbaarheid van de fotografie van persbureau TASS,” zo is te lezen in de verklaring.

“We willen echter de keuze om deze foto’s te gebruiken niet voor onze onze afnemers maken, dat is niet onze rol, vandaar dat we ze vooralsnog blijven aanbieden via onze beeldbank. Hierbij evenwel deze extra attentie.”

Hoe herken je desinformatie? Rudy Bouma van Nieuwsuur legt het uit

Media in Rusland
Journalisten in Rusland mogen de woorden ‘oorlog’ en ‘invasie’ niet meer gebruiken, zo vertelde Pjotr Sauer zondagavond in RTL-programma Humberto. Sauer schrijft voor The Moscow Times en voor de Britse krant The Guardian. Volgens hem wordt het steeds moeilijker voor Westerse journalisten om hun werk te doen. Meer bij NU.nl

Uitgevers Ellen Verbeek en Derk Sauer merken ook dat het werk voor journalisten in Rusland steeds lastiger wordt.  “Journalisten in Rusland hebben hun eigen oorlog”, vertelt Sauer in Buitenhof. “Er zijn een aantal die hun leven op het spel zetten omdat ze het Russische volk de waarheid willen vertellen.”

Deense journalisten gewond geraakt
Een verslaggever en een fotograaf van het Deense Extra Bladet zijn gewond geraakt nadat ze werden beschoten.

Journalist Stefan Weichert en fotograaf Emil Filtenborg Mikkelsen waren voor een reportage in Oost-Oekraïne rond de stad Okhtyrka toen er op hun auto werd geschoten. Ze zijn naar het ziekenhuis gebracht en buiten levensgevaar, meldt Extra Bladet.

Journalisten in Oekraïne vragen hulp

Internetverbinding in Oekraïne
Door de Russische invasie in Oekraïne, raakt de communicatie in het Oost-Europese land erg verstoord. De Oekraïense regering heeft Elon Musk om hulp gevraagd. het Starlink-satellietnetwerk te activeren. Dat moet de Oekraïense bevolking internet en communicatie garanderen.

Niet alles te zien en laten zien
Oekraïne vraagt ook om niet alle beelden te laten zien. Vooral Oekraïense troepenbewegingen moeten zo min mogelijk worden verspreid om de invasie van de Russen zo moeilijk mogelijk te maken.

In Oekraïne is ook live verkeersinformatie tijdelijk niet te zien op Google Maps. Alphabet, het moederbedrijf van Google, zegt tegen persbureau Reuters de maatregelen te hebben genomen om de burgerbevolking te beschermen. Normaal gesproken is op Google Maps te zien hoe druk verschillende plekken als winkelcentra of restaurants zijn. Maar na overleg met lokale autoriteiten is die functie nu uitgeschakeld. Meer informatie is daarover niet vrijgegeven, meldt NU.nl

 

 

Bekijk meer van

Oekraïne

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.