word studentlid

— woensdag 2 maart 2022, 08:14 | 2 reacties, praat mee

Liveblog Oekraïne: Sputnik/RT in Europese Unie verboden; medewerkers kritische Russische media verlaten het land

Liveblog Oekraïne: Sputnik/RT in Europese Unie verboden; medewerkers kritische Russische media verlaten het land
Tweelingbroertjes slapen in de kelder van het Okhmadet-kinderziekenhuis van Kyiv, dat tot schuilplaats is omgebouwd. | AP

In dit artikel houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in Oekraïne. Bij de aanval op een televisietoren in Kiev zijn dinsdag vijf doden gevallen. Ook zou er een eerste mediawerker zijn omgekomen, meldt een lokale journalist. Laatste wijziging: 11 maart 2022, 11:42

Rusland-correspondent Iris de Graaf (NOS) meldt dat de hoofdredacteur van het onafhankelijke televisiestation Dozjd Rusland heeft verlaten.

Ook de hoofdredacteur van TV Rain heeft zijn vertrek uit Rusland aangekondigd. Veel personeel vertrekt uit vrees voor de persoonlijke veiligheid, meldt Kevin Rothrock, hoofdredacteur van het Engelstalige op Rusland gerichte nieuwsplatform Meduza.

Niet te winnen
Geen van de strijdende partijen heeft eigenlijk nog uitzicht op winst in deze oorlog, aldus commentator Eric Levitz van New York Magazine. De oorlog is een ramp voor Rusland en een schandvlek op de nalatenschap van Poetin. “Maar enkel dat Rusland deze oorlog lijkt te gaan verliezen, betekent dat niet dat iemand anders hem wint”, aldus Levitz in een sober opiniestuk.

Camerman omgekomen
Freelance correspondent Olga Tokariuk meldt dat een oud-collega gisteren is omgekomen bij de aanvallen op een televisietoren bij Kiev. Daarbij kwamen in totaal vijf mensen om. (Zie verderop in deze liveblog, red.)

Russia Today en Sputnik verbannen uit Europese Unie
Vanwege hun “essentiële en instrumentele rol” bij het verspreiden van Russische propaganda rondom de oorlog in Oekraïne mogen zenders Russia Today en Sputnik binnen de Europese Unie niet meer actief zijn.

Met ingang van vandaag is verspreiding van deze zenders opgeschort, meldt de Europese Commissie in een korte verklaring. “In deze tijd van oorlog zijn woorden van belang. We zijn getuige van enorme propaganda en desinformatie rondom deze schandalige aanval op een vrij en onafhankelijk land”, aldus Commissie-voorzitter Ursula von der Leyen.

Von der Leyen spreekt van giftige leugens van Kremlin-apologeten, die binnen de Unie niet gewenst zijn. Uitzendrechten zijn per direct gestaakt over alle vormen van media: kabel, satelliet, internet-televisie, website en apps. Alle lidstaten dienen de opschorting per direct door te voeren.

The Moscow Times weer terug
Na een storing gisteren is The Moscow Times weer online. Bij hen onder meer het opmerkelijke nieuws dat voor demonstrerende kinderen geen uitzondering wordt gemaakt: ook gaan met het politiebusje meer naar bureau.

Vijf doden bij aanval op tv-toren
Bij een aanval op een televisietoren in de Oekraïense hoofdstad Kiev, zijn dinsdag vijf doden gevallen. Dat melden de Oekraïense autoriteiten, volgens de NOS. Het is op dit moment nog onduidelijk of de slachtoffers burgers of militairen zijn.

Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen was gisteren getuige de inslagen.

Door de aanval gingen diverse tv-zenders op zwart. De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken noemt de aanval kwaadaardig en barbaars. Ook het Committee to Protect journalists veroordeelt de aanval op de televisietoren. De organisatie stelt dat de aanval de Oekraïners de toegang tot informatie ontzegt op een moment dat dat zo hard nodig is.

Restaurantrecensies tegen censuur
Een nieuwe truc om censuur binnen Rusland te omzeilen is via Google restaurantrecensies achter te laten. Geef vijf sterren en gebruik de tekst om Russen te vertellen wat er binnen Oekraïne echt gaande is. Het blijkt populair. Ton F. van Dijk meldt dat hij z’n eerste recensie inmiddels heeft gedropt:

Volkskrant: Kiev wordt Kiyv
De Volkskrant gaat in zijn verslaggeving rondom de oorlog in Oekraïne, de Oekraïense benaming voor steden gebruiken. Dat meldt de krant in een bericht. Tot nu toe gebruikte de krant de Russische transcriptie. Door de verandering duidt de Volkskrant de Oekraïense hoofdstad Kiev nu aan als Kyiv. Charkov wordt vanaf nu geschreven als Charkiv.

Interview Dmitry Muratov
Tijdschrift The New Yorker heeft een interview met hoofdredacteur Dmitry Muratov, van prijswinnende maar belaagde Russische krant Noveya Gazeta. Muratov: “Wij blijven oorlog oorlog noemen, en wachten de consequenties af.” Russische media mogen in hun berichtgeving de Russische inval in Oekraïne niet als oorlog betitelen.

Russische media Radio Echo Moskvy en Dozjd
Het Russische radiostation Radio Echo Moskvy en de nieuwssite Dozjd worden op last van de procureur-generaal in Rusland geblokkeerd. Daardoor zijn twee van de laatste onafhankelijke nieuwsmedia in het land niet meer te bereiken. Volgens het parket van de procureur-generaal plaatst Echo Moskvy informatie met oproepen tot extremistische activiteiten en geweld’ en verspreid het bewust valse informatie over de acties van Russisch militair personeel.

RSF roept op tot betere bescherming journalisten
Reporters Sans Frontieres (RSF) roept journalisten die in Oekraïne verslag doen van de oorlog op voorzichtig te handelen en roept op tot betere bescherming van journalisten. Dat doet de organisatie nadat zaterdag twee Deense verslaggevers gewond raakten bij beschietingen in de Oost-Oekraïense stad Ochtyrka. De twee journalisten, die kogelwerende vesten droegen, werd onder vuur genomen toen ze in hun auto zaten.

Hoewel de journalisten wisten te ontkomen, raakten ze wel gewond. Wie er op het tweetal schoot, is niet bekend.

Volgens RSF is het het eerste bekende geval van een aanval op journalisten in Oekraïne. Volgens het Oekraïense leger heeft het sinds het begin van de oorlog persaccreditatie verleend aan meer dan duizend buitenlandse verslaggevers.

NJV: Blokkeer Russische media niet
De NVJ vindt het geen goed idee dat media die door de Russische staat gefinancierd worden, in Europa geweerd worden. “Hiermee verlaag je je tot het niveau van Rusland”, stelt NVJ-secretaris Thomas Bruning. Daarmee reageert hij op sancties die meerdere partijen aan Rusland hebben opgelegd in de strijd tegen desinformatie. Onder andere Meta (het moederbedrijf van Facebook) en YouTube blokkeren video’s van de Russische zenders RT en Sputnik.

Ook Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, drong afgelopen weekend aan op een verbod voor de zenders. “Journalistieke vrijheid wordt het spannendst in oorlogstijd”, aldus Bruning. “Juist in deze tijden moeten we strijden voor vrijheid van informatie. Het is niet aan een staat om nieuwszenders te blokkeren, wat de afkomst ook is. Vrijheid van meningsuiting is een belangrijk grondrecht dat we met zijn allen moeten willen koesteren.”

Bekijk meer van

Oekraïne liveblog

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

2 reacties

Wim Theunisse, 2 maart 2022, 23:05

Wat ik door emotie overmand vergat te schrijven is dat de aarde zich geen versterkte ” global warming ” door oorlog kan permitteren.
Deze ramp treft alle landen op aarde.
Ook die landen die zich afzijdig hielden van stemming van vandaag in spoedvergadering van de verenigde naties zoals China en India.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.