word studentlid

— maandag 11 april 2022, 08:53 | 0 reacties, praat mee

Liveblog Oekraïne: nieuwe baan voor Marina Ovsjannikova na anti-oorlogsprotest op Russische staatstelevisie

Liveblog Oekraïne: nieuwe baan voor Marina Ovsjannikova na anti-oorlogsprotest op Russische staatstelevisie
Vrijwilligers zoeken naar sporen die kunnen helpen om de lichamen te identificeren op het treinstation van Kramatorsk na de raketaanval - © Andrea Carrubba / Anadolu Agency

In dit artikel houden we je op de hoogte van de ontwikkelingen rondom de oorlog in Oekraïne en de impact op journalisten, media en journalistiek. Marina Ovsjannikova, de voormalig medewerkster van de Russische staatszender Channel One die tijdens een live-uitzending opriep tot het einde van de oorlog, heeft een nieuwe baan. De gruwelheden van de oorlog in Oekraïne beginnen sporen achter te laten bij journalisten die verslag doen, meldt een Oekraïense journalist. De landelijke Giro555-actie 'Samen in actie voor Oekraïne' is de op een na succesvolste actie ooit. BNR start podcast voor Oekraïense vluchtelingen. Advocaat en hoogleraar oorlogsherstel Liesbeth Zegveld over genocide: 'als je wil dat Rusland zich aan de regels houdt, moet je ze niet beschuldigen van iets waar je geen bewijs voor hebt'. Laatste wijziging: 12 april 2022, 14:15

We houden een overzicht bij met journalisten die verslag doen vanuit Rusland en Oekraïne. Dat overzicht vind je hier.

Nieuwe baan voor Marina Ovsjannikova
Marina Ovsjannikova, de voormalig medewerkster van de Russische staatszender Channel One die tijdens een live-uitzending opriep tot het einde van de oorlog, heeft een nieuwe baan. Die Welt maakte vandaag bekend dat de 43-jarige Ovsjannikova freelance correspondent wordt en gaat schrijven over Oekraïne en Rusland en dat ze ook regelmatig op de televisiezender van Die Welt te zien zal zijn.

Ovsjannikova kreeg voor haar actie op de Russische staatstelevisie een boete van 3.000 roebel (bijna 260 euro) en ze kan nog 15 jaar celstraf krijgen.

Giro555
De landelijke Giro555-actie ‘Samen in actie voor Oekraïne’ is de op een na succesvolste actie ooit. Tot zondag 10 april is al ruim 160,8 miljoen euro binnengekomen op de rekening van Giro555. Alleen de actie voor de slachtoffers van de tsunami in Azië in 2004 leverde meer op (208,3 miljoen euro).

De donaties voor Oekraïne worden direct ingezet. Sinds het begin van de Russische invasie van het land zijn de elf hulporganisaties achter Giro555 bezig met hulpverlening aan de getroffen bevolking, meldt Giro555. Dit doen zij in Oekraïne zelf en aan vluchtelingen die de grens naar omliggende landen zijn overgestoken. Zo zorgen verschillende organisaties ervoor dat mensen in Oekraïne worden voorzien van eten, medicijnen, onderdak, elektriciteit en water. Er is ondersteuning bij evacuaties en bij het verlenen van medische zorg. Ook wordt er psychosociale hulp geboden en worden plekken ingericht waar kinderen veilig zijn. Daarnaast zorgen verschillende organisaties voor hulp in de vorm van contant geld of vouchers. Daarmee kunnen vluchtelingen zelf kopen wat zij het hardst nodig hebben, zoals medicijnen, eten of andere noodzakelijkheden.

BNR start podcast Ukrayina
BNR is een gestart is: Ukrayina. Het is een podcast voor Oekraïense vluchtelingen waarin ze uitleg krijgen over praktische zaken in Nederland. Victoria Koblenko gaat op zoek naar antwoorden op de grote praktische uitdagingen waar Oekraïners voor staan in Nederland. In zowel Oekraïens, Russisch als Engels geven experts antwoord op vragen over werk zoeken, een bsn-nummer aanvragen. Meer bij BNR

Over genocide in Oekraïne
Advocaat en hoogleraar oorlogsherstel Liesbeth Zegveld merkt in Buitenhof op dat ‘genocide een politiek begrip lijkt te worden.’ Dat bevordert volgens haar niet het einde van de oorlog. ‘Genocide is de crime der crimes. Als je wil dat Rusland zich aan de regels houdt, moet je ze niet beschuldigen van iets waar je geen bewijs voor hebt.’

Mentale gezondheid van journalisten in Kiev
De gruwelheden van de oorlog in Oekraïne beginnen sporen achter te laten bij journalisten die verslag doen.

Aanklachten bij het Strafhof
Naast de levensbedreigende omstandigheden waarin journalisten moeten werken, zijn er ook meerdere gevallen bekend waarin Russische militairen individuele journalisten ontvoerden of complete redacties gijzelden, meldt RTL Nieuws. Volgens persvrijheidsorganisatie Reporters Sans Frontières (RSF) zijn al bijna 150 gevallen van gerichte aanvallen op journalisten gemeld.

De Russen worden steeds ‘creatiever’ in hoe ze Oekraïense journalisten dwingen om hun verhaal te vertellen, zegt Pauline Ades-Mevel, woordvoerder van persvrijheidsorganisatie RSF. “In Melitopol is de vader van een journalist gegijzeld. Hij werd pas vrijgelaten toen ze besloot haar krant te verlaten.”

RSF heeft al drie aanklachten ingediend bij het Internationaal Strafhof. “Journalisten zijn burgers, maar ze stellen zichzelf bloot aan gevaar in het publiek belang. Dat maakt de situatie toch net wat anders.” Maar het is niet makkelijk om daders te berechten. In 90 procent van de gevallen waarbij misdaden tegen journalisten worden gepleegd, vindt geen vervolging plaats.“Het is een grote uitdaging. Maar we moeten laten zien dat het Kremlin deze informatieoorlog niet kan winnen en we moeten alles op alles zetten om de Russen te vervolgen.”

 

Bekijk meer van

Rusland Oekraïne liveblog

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.