PersVeilig veiligheid vrouwelijke journalisten

— vrijdag 22 april 2022, 08:42 | 0 reacties, praat mee

Liveblog Oekraïne: 26 journalisten uit Marioepol vermist; boete voor Google

© ANP / Maxar Technologies

In dit artikel houden we je op de hoogte van de ontwikkelingen rondom de oorlog in Oekraïne en de impact op journalisten, media en journalistiek. Rusland heeft Google een boete van 4 miljoen roebel opgelegd wegens het verspreiden van ‘nepinformatie’ en in de belegerde stad Marioepol zijn 26 journalisten vermist. Laatste wijziging: 22 april 2022, 16:15

We houden een overzicht bij met journalisten die verslag doen vanuit Rusland en Oekraïne. Dat overzicht vind je hier.

26 journalisten in Marioepol vermist
Volgens de Oekraïense journalistenvereniging NSJU zijn er momenteel 26 journalisten die werkten in de stad Marioepol vermist. Een aantal journalisten in de zwaar belegerde stad is volgens de organisatie naar het bezette gebied van Oekraïne of naar Rusland gebracht. Meer dan veertig lokale journalisten hebben Marioepol veilig kunnen verlaten, volgens de NSJU.

Satellietbeelden tonen massagraf nabij Marioepol
Het Amerikaanse bedrijf Maxar zegt op basis van satellietbeelden een massagraf gevonden te hebben in de omgeving van Marioepol. Rond 23 maart zou in Mangoesj, op zo’n 20 kilometer afstand van Marioepol, zijn begonnen met graafwerkzaamheden. Op een foto van 3 april is te zien dat er op de plek zo’n 200 nieuwe graven zijn bijgekomen, meldt de NOS.

Volgens burgemeester Vadim Bojtsjenko van Marioepol begroeven Russische militairen al de lijken van honderden Oekraïners in massagraven buiten de stad. Daarmee zouden ze volgens Bojtsjenko militaire misdaden willen verhullen.

Boete voor Google wegens verspreiden ‘nepinformatie’
Rusland heeft Alphabet, het moederbedrijf van Google, een boete van 4 miljoen roebel (ruim 45.000 euro) opgelegd. Volgens Rusland heeft Google nepinformatie verspreid over de oorlog in Oekraïne, die Rusland een ‘speciale militaire operatie noemt’.

Dat meldt NU.nl. Het is niet de eerste keer dat Google een boete van Rusland krijgt: de internetgigant kreeg het afgelopen jaren meerdere keren boetes omdat het bepaalde inhoud niet wilde verwijderen. Eind maart werd ook Google News al geblokkeerd door Rusland.

’Inmiddels 500.000 Oekraïners naar Rusland gebracht’
Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne zijn ongeveer een half miljoen Oekraïners in Rusland terechtgekomen. Dat meldt de NOS. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky spreekt van deportaties. Daarmee verwijst hij volgens Ruslandkenner Hubert Smeets naar de deportaties in de Sovjetunie en ‘filtratiekampen’ tijdens de Tsjetsjeense Oorlog.

Volgens Oekraïne heeft Rusland opnieuw ‘filtratiekampen’ opgezet, waar burgers worden doorgelicht. De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) stelt dat er consistente berichten zijn over gedwongen evacuaties. De OVSE noemt dat een oorlogsmisdaad als er geen militaire noodzaak voor is.

Bekijk meer van

Rusland Oekraïne liveblog

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.