— donderdag 7 april 2016, 10:53 | 0 reacties, praat mee

‘Linken naar auteursrechtelijk beschermd materiaal mag’

Ade Johnshon / ANP Kippa

Het linken naar openbaar materiaal op internet, zelfs als de eigenaar van het auteursrecht dat materiaal niet zelf beschikbaar heeft gesteld, is in zichzelf geen schending van het auteursrecht. Dat schrijft Melchior Wathelet, advocaat-generaal bij het Europees Hof van Justitie.

De uitspraak speelt in een zaak die werd aangeslingerd door Sanoma Nederland, indertijd uitgever van Playboy. Weblog Geenstijl linkte in 2011 naar gelekte foto’s van een reportage, wat Sanoma als inbreuk op het auteursrecht zag. Nadat in Nederland tot aan de Hoge Raad werd gestreden, besloot die dat vanwege het gebrek aan jurisprudentie advies van het Europese Hof nodig was.

Het advies van Wathelet is van belang, omdat dit in de meeste gevallen wordt overgenomen door het Hof. Zelf schrijft hij over de negatieve gevolgen voor de werking van het vrije internet, als boven verwijzingen naar openbaar materiaal de dreiging van rechtszaken hangt.

Verwijzingen maken materiaal niet opnieuw openbaar, maar vereenvoudigen de ontdekking ervan, schrijft Wathelet. “De bemiddelende rol van de site die de hyperlink plaatst, in dit geval GS Media, is niet vereist om de foto’s aan internetgebruikers beschikbaar te stellen”, schrijft Wathelet - want de foto’s waren al beschikbaar op de site waarnaar verwezen werd.

Dat de foto’s al elders beschikbaar waren, is in Wathelets opinie van belang. Ook gaat dit oordeel in eerste instantie over het de verwijzingen op weblog Geenstijl. Of de foto’s zonder Geenstijl helemaal niet waren ontdekt, is een zaak voor de Nederlandse Hoge Raad, stelt Wathelet.

Desondanks zou het inperken van de vrijheid om naar materiaal te linken de werking van het vrije internet ernstig hinderen. “Als gebruikers die naar vrij beschikbaar materiaal verwijzen zich zorgen moeten maken over mogelijk auteursrechteninbreuk, maakt dat ze veel terughoudender in het plaatsen van links, wat de correcte werking en architectuur van het internet ondergraaft”, aldus Wathelet.

De moderne informatiemaatschappij zou in dat geval ook schade ondervinden. Het duurt nog zeker enkele maanden voor het Hof een definitief advies publiceert - waarna de Hoge Raad weer aan de beurt is.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.