banner festival 23

— donderdag 8 september 2016, 13:43 | 0 reacties, praat mee

EHJ: linken onder bepaalde omstandigheden toch illegaal

Ade Johnson / ANP

Het Europese Hof van Justitie (EHJ) in Luxemburg heeft besloten dat verwijzen naar materiaal waarvan duidelijk is er auteursrecht op rust strafbaar is, als het gebeurt met winstoogmerk. De conclusie is een gevolg van een verzoek om advies van de Nederlandse Hoge Raad inzake het langlopende conflict tussen GeenStijl en Playboy. Laatste wijziging: 8 september 2016, 14:54

GeenStijl publiceerde in 2011 verwijzingen naar een gelekte fotoreportage uit Playboy, waarna uitgever Sanoma een rechtszaak wegen inbreuk op auteursrechten begon. Nadat in Nederland tot aan de Hoge Raad werd gestreden over de legitimiteit van die verwijzingen, besloot die instantie, vanwege het gebrek aan jurisprudentie op dit vlak, advies aan het Europese Hof te vragen.

Het EHJ legt met de uitspraak opmerkelijk genoeg een eerder oordeel van collega Melchior Wathelet, advocaat-generaal bij het Europees Hof van Justitie, naast zich neer. Wathelet stelde eerder dit jaar dat een verbod op verwijzen naar materiaal (ongeacht auteursrecht) dat al op internet staat, veel te ver zou gaan en de fundamentele werking van het internet zou verstoren.

Advocatenkantoor Kennedy Van der Laan stelt in een overzicht op hun Media Report dat het arrest grote gevolgen kan hebben voor het vrij kunnen verwijzen op internet.

Het onderscheid tussen al dan niet for profit linkende partijen of de definitie van ‘links met winstoogmerk’ laat veel ruimte voor interpretatie, aldus het advocatenkantoor: “Voorlopig moeten we ervan uitgaan dat linken verboden is als je wist of had moeten weten dat de content waar je naar linkt zonder toestemming online staat. Het risico wordt dus bij de linker geplaatst, die het hierdoor lastig kan krijgen. Sites met een winstoogmerk komen al helemaal in een lastig parket. Als zij links plaatsen met een winstoogmerk moeten we ervan uitgaan dat ze hadden moeten weten of content voor de bronpublicatie verleend was.”

GeenStijl schrijft over het oordeel van het Europese Hof: “Als commerciële mediabedrijven - zoals GeenStijl - niet meer vrij & onverveerd kunnen hyperlinken, wordt het moeilijk om over nieuwswaardige nieuwskwesties over lekkende informatie, onderhavige interne strubbelingen en onbeveiligde netwerken binnen grote bedrijven te berichten. En dat raakt aan de persvrijheid. Maar we geven niet op: voor die persvrijheid vechten we verder, in deze zaak en daarbuiten.”

Het advies moet nu nog worden uitgelegd door de Nederlandse rechter.

Bekijk meer van

Sanoma Playboy GeenStijl

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.