EHJ: linken onder bepaalde omstandigheden toch illegaal

Het Europese Hof van Justitie (EHJ) in Luxemburg heeft besloten dat verwijzen naar materiaal waarvan duidelijk is er auteursrecht op rust strafbaar is, als het gebeurt met winstoogmerk. De conclusie is een gevolg van een verzoek om advies van de Nederlandse Hoge Raad inzake het langlopende conflict tussen GeenStijl en Playboy.
GeenStijl publiceerde in 2011 verwijzingen naar een gelekte fotoreportage uit Playboy, waarna uitgever Sanoma een rechtszaak wegen inbreuk op auteursrechten begon. Nadat in Nederland tot aan de Hoge Raad werd gestreden over de legitimiteit van die verwijzingen, besloot die instantie, vanwege het gebrek aan jurisprudentie op dit vlak, advies aan het Europese Hof te vragen.
Het EHJ legt met de uitspraak opmerkelijk genoeg een eerder oordeel van collega Melchior Wathelet, advocaat-generaal bij het Europees Hof van Justitie, naast zich neer. Wathelet stelde eerder dit jaar dat een verbod op verwijzen naar materiaal (ongeacht auteursrecht) dat al op internet staat, veel te ver zou gaan en de fundamentele werking van het internet zou verstoren.
Advocatenkantoor Kennedy Van der Laan stelt in een overzicht op hun Media Report dat het arrest grote gevolgen kan hebben voor het vrij kunnen verwijzen op internet.
Het onderscheid tussen al dan niet for profit linkende partijen of de definitie van ‘links met winstoogmerk’ laat veel ruimte voor interpretatie, aldus het advocatenkantoor: “Voorlopig moeten we ervan uitgaan dat linken verboden is als je wist of had moeten weten dat de content waar je naar linkt zonder toestemming online staat. Het risico wordt dus bij de linker geplaatst, die het hierdoor lastig kan krijgen. Sites met een winstoogmerk komen al helemaal in een lastig parket. Als zij links plaatsen met een winstoogmerk moeten we ervan uitgaan dat ze hadden moeten weten of content voor de bronpublicatie verleend was.”
GeenStijl schrijft over het oordeel van het Europese Hof: “Als commerciële mediabedrijven - zoals GeenStijl - niet meer vrij & onverveerd kunnen hyperlinken, wordt het moeilijk om over nieuwswaardige nieuwskwesties over lekkende informatie, onderhavige interne strubbelingen en onbeveiligde netwerken binnen grote bedrijven te berichten. En dat raakt aan de persvrijheid. Maar we geven niet op: voor die persvrijheid vechten we verder, in deze zaak en daarbuiten.”
Het advies moet nu nog worden uitgelegd door de Nederlandse rechter.
Praat mee