data als kans

— donderdag 22 juni 2017, 08:48 | 0 reacties, praat mee

LA Times wist stuk van overijverige schrijfbot

De Los Angeles Times heeft een artikel teruggetrokken dat door een script was geschreven. Het script schreef een artikel over een vernietigende aardbeving in Santa Barbara - uit 1925. Geautomatiseerd geschreven artikelen, zogeheten robotjournalistiek, wordt al toegepast bij live wedstrijdverslagen en nieuwsberichten over aardbevingen, waar een relatief vast stramien gevolgd kan worden. Laatste wijziging: 28 september 2020, 10:42

De oorzaak van het streberscript was snel gevonden: de Amerikaanse overheidsinstelling die aardbevingen registreert voerde een geografische correctie door op een oude melding - die vervolgens werd doorgezet naar het systeem dat bevingen publiceert. Het script van de LA Times kraakte zijn virtuele knokkels en publiceerde een stuk over het incident.

De melding had een datumstempel van 2025, iets dat het script niet opmerkte, aldus de LA Times.

Schrijfbots bestaan al enkele jaren, zoals gezegd voor artikelen met min of meer vaste parameters. Het succes is wisselend. Villamedia magazine publiceerde eind 2014 een stuk over Robots in de nieuwsfabriek.

Bekijk meer van

LA Times

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.