website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

‘Klokkenluider Julian Assange wordt Ecuadoriaanse ambassade uitgezet’

Nick Kivits — Geplaatst op vrijdag 5 april 2019, 10:41

Assange-aanhangers demonstreren bij de Londense ambassade van Ecuador voor diens recht op asiel | Henry Nicholls / Reuters

Assange-aanhangers demonstreren bij de Londense ambassade van Ecuador voor diens recht op asiel | Henry Nicholls / Reuters

Nieuws Ecuador staat op het punt WikiLeaks-oprichter Julian Assange zijn ambassade in Londen uit te zetten. Dat meldt WikiLeaks, op basis van berichten van de regering van Ecuador. Hoewel de klokkenluider inmiddels al zeven jaar in de ambassade woont, wil de Ecuadoriaanse president Moreno hem er nu wegzetten. Hij beschuldigt WikiLeaks, waar Assange tot september vorig jaar hoofdredacteur was, ervan hem te hebben gehackt.

Volgens Moreno heeft Assange daarmee de regels waaronder hij asiel heeft gekregen geschonden. “Hij mag vrijuit spreken, maar niet liegen en al helemaal niet inbreken in privé-accounts en telefoons”, aldus Moreno. Volgens WikiLeaks zou het een kwestie van uren of dagen zijn voordat Assange op straat komt te staan. De regering van Ecuador reageert zelf niet op de berichten.

De klokkenluider nam in 2012 intrek de Ecuadoriaanse ambassade in Londen, om zo een arrestatiebevel wegens beschuldiging van verkrachting te ontlopen. Assange vreesde door Zweden te worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten. De VS zien hem als verantwoordelijk voor het onthullen van Amerikaanse documenten uit de oorlogen in Irak en Afghanistan.

De Britse krant Evening Standard houdt een liveblog bij over de zaak.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.