Overheid wil minimum-uurtarief zzp’ers in 2021, vakbonden zijn kritisch

UPDATE De Nederlandse overheid wil met ingang van 2021 een minimum-uurtarief invoeren voor zzp’ers. Vakbonden en belangenorganisaties zijn kritisch over het voornemen.
Vanaf 2021 mogen organisaties die zelfstandigen zonder personeel inhuren hen niet minder betalen dan 16 euro per uur. Met alles wat daar onder zit houden zzp’ers niet genoeg over om van te leven en zich te verzekeren tegen zaken als arbeidsongeschiktheid.
Dat meldt de NOS op basis van bronnen. De invoering van het minimum-tarief moet een soort minimumloon voor zelfstandigen vormen. Momenteel werken zo’n 85.000 zzp’ers voor minder dan zestien euro per uur, blijkt uit onderzoek van economisch onderzoeksbureau SEO. Zij zijn vooral actief in de post, de tuinbouw, de thuiszorg, het personenvervoer en de culturele sector. De journalistiek valt onder die laatste.
Uit de donderdag gepresenteerde Monitor Freelancers en Media 2018 blijkt dat freelance journalisten nu per opdracht tien procent minder verdienen dan vier jaar geleden. Bij fotojournalisten is dat zelfs twintig procent. Vier op de tien freelance journalisten komt niet rond zonder hulp van hun partner.
Vakbonden en belangenorganisaties
Vakbonden en belangenorganisaties zijn dan ook kritisch over het voornemen. “Hiermee normaliseer je zwak ondernemerschap en kweek je een categorie ‘B-werknemers’.” Dat zegt CNV-voorzitter Arend van Wijngaarden in een reactie aan RTL Z. “Voor dit bedrag kan een zzp’er geen pensioen- en arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten. Laat staan buffers opbouwen en eigen bedrijfsmiddelen aanschaffen.”
Ook FNV-bestuurder Irene van Hest heeft er weinig vertrouwen in. “Het is de vraag of je daar je verzekeringen et cetera van kunt betalen. Wij denken van niet.” Wat het tarief wél zou moeten zijn, verschilt per sector, zegt ze.
Het belangrijkste kritiekpunt van Maarten Post, voorzitter van belangenorganisatie ZZP Nederland, is dat een minimumtarief niks oplost. “Het is goed bedoeld, maar dit gaat niet werken om schijnconstructies tegen te gaan.”
Praat mee