Leaderboard Journalist van het Jaar PIP Den Haag

— vrijdag 21 juni 2019, 13:57 | 0 reacties, praat mee

Overheid wil minimum-uurtarief zzp’ers in 2021, vakbonden zijn kritisch

Foto: ANP / Roos Koole

UPDATE De Nederlandse overheid wil met ingang van 2021 een minimum-uurtarief invoeren voor zzp’ers. Vakbonden en belangenorganisaties zijn kritisch over het voornemen. Laatste wijziging: 21 juni 2019, 14:33

Vanaf 2021 mogen organisaties die zelfstandigen zonder personeel inhuren hen niet minder betalen dan 16 euro per uur. Met alles wat daar onder zit houden zzp’ers niet genoeg over om van te leven en zich te verzekeren tegen zaken als arbeidsongeschiktheid.

Dat meldt de NOS op basis van bronnen. De invoering van het minimum-tarief moet een soort minimumloon voor zelfstandigen vormen. Momenteel werken zo’n 85.000 zzp’ers voor minder dan zestien euro per uur, blijkt uit onderzoek van economisch onderzoeksbureau SEO. Zij zijn vooral actief in de post, de tuinbouw, de thuiszorg, het personenvervoer en de culturele sector. De journalistiek valt onder die laatste.

Uit de donderdag gepresenteerde Monitor Freelancers en Media 2018 blijkt dat freelance journalisten nu per opdracht tien procent minder verdienen dan vier jaar geleden. Bij fotojournalisten is dat zelfs twintig procent. Vier op de tien freelance journalisten komt niet rond zonder hulp van hun partner.

Vakbonden en belangenorganisaties
Vakbonden en belangenorganisaties zijn dan ook kritisch over het voornemen. “Hiermee normaliseer je zwak ondernemerschap en kweek je een categorie ‘B-werknemers’.” Dat zegt CNV-voorzitter Arend van Wijngaarden in een reactie aan RTL Z. “Voor dit bedrag kan een zzp’er geen pensioen- en arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten. Laat staan buffers opbouwen en eigen bedrijfsmiddelen aanschaffen.”

Ook FNV-bestuurder Irene van Hest heeft er weinig vertrouwen in. “Het is de vraag of je daar je verzekeringen et cetera van kunt betalen. Wij denken van niet.” Wat het tarief wél zou moeten zijn, verschilt per sector, zegt ze.

Het belangrijkste kritiekpunt van Maarten Post, voorzitter van belangenorganisatie ZZP Nederland, is dat een minimumtarief niks oplost. “Het is goed bedoeld, maar dit gaat niet werken om schijnconstructies tegen te gaan.”

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.