— vrijdag 10 mei 2019, 10:09 | 0 reacties, praat mee

‘Sociale zekerheid voor zzp’er zonder verplichte AOV’

© Roos Koole / ANP

Belangenclub De Werkvereniging wil wel graag sociale zekerheid voor zzp'ers en flexwerkers, maar de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) die er mogelijk aankomt is volgens Roos Wouters niet de oplossing.

“Wie twee dagen in de week aan zijn webshop werkt, gaat daar toch geen dure arbeidsongeschiktheidsverzekering voor afsluiten, of in een apart potje sparen voor zijn pensioen?”

De oplossing die Wouters aandraagt in dagblad Trouw (betaald, via Blendle) is “dat de sociale premies die je voor al die zaken afdraagt niet zijn gekoppeld aan je contractsoort, maar aan jou als individu. Dus dat ieder soort werkende de premies voor verzekeringen, pensioen en een budget voor toekomstige opleidingen op dezelfde manier gaan afdragen.”

De Werkvereniging is er alleen nog niet over uit hoe dat er concreet uit moet zien, maar volgens Wouters kan het bijvoorbeeld gekoppeld worden aan het burgerservicenummer. “Via dat nummer kan de overheid ook nu al zien hoeveel belasting ik betaal en, in mijn geval als zzp’er, ook hoeveel btw-belasting. Dan zouden daar ook best premiehoogten uit kunnen worden berekend.”

“Zo heeft alsnog iedereen een verzekering, maar dan is het voor mensen met een vast contract en zelfstandigen tenminste op dezelfde manier geregeld. Het voordeel is dat ik dan net zo vaak kan veranderen van ondernemer naar iemand in vaste dienst en alles daartussen in als ik maar wil.”

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.