basis naar compleet

— dinsdag 29 november 2016, 09:40 | 0 reacties, praat mee

Kamervragen, steunbetuigingen voor gevangen Ornstein

Op 1 december start in Panama de International Anti-Corruption Conference (IACC) - een opmerkelijke locatie, omdat hetzelfde land aan de Nederlandse journalist Okke Ornstein een celstraf van ruim drie jaar heeft opgelegd. Ornstein schrijft juist regelmatig over corruptie in fraude in Latijns-Amerika. Laatste wijziging: 29 november 2016, 10:26

Vandaag schrijft columniste Ebru Umar - zelf geen onbekende met gevangenschap en intimidatie - in Metro over de zaak Ornstein.

“Nederlanders horen niet weg te rotten in buitenlandse cellen, zeker niet als ze onschuldig zijn. Er is geen enkele reden waarom hij daar zou moeten wegrotten terwijl met man en macht gewerkt is aan mijn terugkeer. Anders dan die ene reden die ik kan bedenken: de mazzel te werken voor de grootste media van Nederland. Vrijheid hoort geen grenzen te kennen, vrijheid hoort geen netwerk te kennen, vrijheid hoort geen politiek gewin te zijn”, schrijft Umar.

Ornstein schreef in 2012 onder meer over de praktijken van de Canadese zakenman Monte Friesner, die Ornstein vervolgens van smaad en laster betichte. De journalist werd recent tot 20 maanden cel veroordeeld, hetgeen kort daarop werd verhoogd tot drie jaar en vier maanden.

In een Ted-talk uit 2014 beschrijft Ornstein de situatie in Panama.

Vakvereniging NVJ begon vorige week een Twitter-actie om de situatie van Ornstein breed onder de aandacht te brengen. Parlementariërs Ten Broeke (VVD), Sjoerdsma (D66) en Van Bommel (SP) hebben inmiddels Kamervragen gesteld aan minister van Buitenlandse Zaken Koenders.

Op de website freeokkeornstein.org wordt inmiddels alle relevante informatie en de recentste ontwikkelingen bijgehouden.

Bekijk meer van

Panama Okke Ornstein

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.