onderzoek covid en journalistiek

— dinsdag 22 november 2016, 14:46 | 0 reacties, praat mee

Panama verhoogt celstraf voor Nederlandse journalist fors

Okke Ornstein

Panama heeft de straf van 20 maanden die het aan de Nederlandse journalist Okke Ornstein oplegde, om onduidelijke reden verhoogd naar drie jaar en vier maanden cel. De verdubbeling is Ornstein mondeling meegedeeld, meldt zijn advocaat Channa Samkalden aan nieuwssite NU.

Ornstein wordt beschuldigd van smaad en laster via zijn site Bananama Republic, waar hij in 2012 artikelen plaatste over activiteiten van de Canadese zakenman Monte Friesner. Dat kwam Ornstein op een aanklacht te staan; de site is onbereikbaar.

De journalist werd in 2012 tot 20 maanden straf veroordeeld, maar kreeg volgens Samkalden die uitspraak nooit te horen. Nu wordt die straf uitgevoerd, maar dus verhoogd tot ruim drie jaar. Samkalden zegt nog te wachten op de officiële rechtbankstukken.

De NVJ veroordeelde de arrestatie scherp. Een celstraf “vanwege de publicatie van een reeks blogs is in strijd met de grondbeginselen van de vrijheid van meningsuiting, die wereldwijd als grondrecht erkend zijn”, aldus Thomas Bruning, algemeen secretaris. Meer bij NU.nl

Bekijk meer van

Panama Okke Ornstein

Praat mee

banner tegelwinnaars

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.