onderzoek covid en journalistiek

— dinsdag 6 december 2016, 09:20 | 0 reacties, praat mee

Rechten Okke Ornstein geschonden

Panama blijft de rechten van de Nederlandse journalist Okke Ornstein schenden. Toen familie en vrienden hem afgelopen weekend wilden bezoeken in de gevangenis werd hen de toegang geweigerd. Ornstein zou volgens de politie geen bezoek mogen ontvangen, dat meldt de site Free Okke Ornstein.

Ornsteins 13-jarige dochter was er ook bij en de politie maakte in haar aanwezigheid ongepaste opmerkingen over Ornsteins partner Kimberlyn David. Na een tijd belde de politie David op en vertelde dat bezoek wél was toegestaan, maar dat het bezoek al was vertrokken. De dochter zou te overstuur zijn geweest om terug te gaan naar de gevangenis.

Ornstein heeft aangegeven met zijn advocaat een officiële klacht in te dienen tegen de politieagent, wegens intimidatie en het beledigen van zijn dochter en andere familieleden.

Journalist Jan-Albert Hootsen bezocht Ornstein in de gevangenis en schreef voor Trouw (via Blendle) een artikel over de ontmoeting.

Ornstein werd 15 november opgepakt op beschuldigingen van smaad en laster en kreeg en een celstraf van twintig maanden opgelegd. Aanvankelijk kreeg Ornstein daar bovenop nog eens 18 maanden voor een andere zaak, in totaal 3 jaar en 4 maanden. Inmiddels is de tweede straf omgezet in een boete van 3500 euro.

De inzet van Ornstein’s advocaat is om ook de straf van 20 maanden te laten omzetten in een boete, zodat hij in vrijheid zijn veroordeling kan aanvechten. Internationaal is er veel kritiek op de aanhouding.

 

 

Bekijk meer van

Panama Okke Ornstein

Praat mee

banner tegelwinnaars

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.