— vrijdag 17 februari 2017, 16:12 | 0 reacties, praat mee

Kamerlid wil actie van overheid om journalistiek te ondersteunen

Tweede Kamerlid voor de PvdA, Mei Li Vos - © Evert-Jan Daniels / ANP

Kamerlid Mei Li Vos wil dat de overheid in actie komt om journalistiek te ondersteunen, nu inkomsten voor regionale kranten en freelancers blijven dalen. Dat schrijft ze in een opinie in Het Parool naar aanleiding van resultaten uit het onderzoek Monitor Freelancers en Media 2016.

Mei Li Vos maakt zich zorgen over de dalende advertentie-inkomsten bij mediabedrijven. “Van een paginagrote advertentie van Mark ­Rutte of de PvdA kun je niet een fulltime redactie betalen. Het gevolg is krimpende redacties en lagere tarieven voor de freelancers.”

“De overheid moet in actie te komen, als we het er tenminste over eens zijn dat de lokale, regionale en landelijke democratie onafhankelijke journalisten nodig heeft.”

Volgens het PvdA-Kamerlid kan op een aantal manieren de onafhankelijkheid van freelance journalisten en redacties met vaste medewerkers ondersteunt worden. Zo zouden internetgiganten kunnen bijdragen aan de (regionale) media, door een extra heffing op internetreclame. Internetbedrijven met een vestiging in Nederland betalen een percentage, dat via de overheid of een fonds wordt verdeeld over de redacties van lokale media.

Mei Li Vos adviseert ook de Mededingingswet aan te passen. “Nu mogen freelancejournalisten of -makers niet gezamenlijk afspraken maken over tarieven, en zo een vuist maken tegen almachtige mediaconcerns. De mededingingsautoriteit redeneert dat freelancers ondernemers zijn en dan dus verboden kartelafspraken maken.”

En als laatste is Li Vos van mening dat de Auteurscontractenwet aangepast moet worden, “zodat meer inkomsten van hergebruik van artikelen naar de makers gaan’.

Bekijk meer van

Mei Li Vos

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.