Kabinet bereid taakstrafverbod bij geweld tegen journalisten te onderzoeken

Het kabinet is bereid te onderzoeken of bij geweld tegen journalisten de optie van een taakstraf kan worden geschrapt. In de praktijk zou zo’n taakstrafverbod betekenen dat geweld tegen journalisten standaard resulteert in een gevangenisstraf.
Dat heeft minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid dinsdag toegezegd, melden diverse media waaronder het AD. Grapperhaus: “Ik zie het wel zitten om dat te onderzoeken.”
Dinsdag sprak de Tweede Kamer al over een taakstrafverbod bij geweld tegen hulpverleners. Een geweldpleger zou, bij ingang van de wet, door de rechter minimaal één dag gevangenisstraf opgelegd moeten krijgen. De VVD opperde toen al dat dit ‘taakstrafverbod’ wordt uitgebreid voor particuliere beveiligers en journalisten.
Het voorstel om ook geweld tegen journalisten (en tegen beveiligers) zwaarder te bestraffen, werd gedaan door VVD-Kamerlid Jeroen van Wijnbaarden. “Een aanval op onze vrije pers vraagt om vrijheidsbeneming als straf”, schrijft hij op Twitter. “Na de verontwaardiging is het nu tijd voor vergelding.”
NVJ-secretaris Thomas Bruning stelt in een reactie “dat gelijkstelling in prioritering van bescherming van journalisten met hulpverleners zeer waardevol is”.
Tijdens de rellen die sinds de invoering van de avondklok in verschillende steden plaatsvonden, zijn journalisten diverse malen slachtoffer geworden van geweld. Zo werd een beveiliger van de NOS afgelopen weekend met pepperspray in het gezicht gespoten en werden maandagavond onder andere fotografen van het Haarlems Dagblad en medewerkers van Inter Visual Studio bekogeld met stenen.
Media nemen extra veiligheidsmaatregelen, maar kiezen er ook vaker voor niet langer de rellen en aanstichters van dichtbij te volgen, om geen katalysator van méér onlusten te zijn.
Praat mee