banner festival 23

— woensdag 27 januari 2021, 14:55 | 0 reacties, praat mee

Kabinet bereid taakstrafverbod bij geweld tegen journalisten te onderzoeken

© ANP

Het kabinet is bereid te onderzoeken of bij geweld tegen journalisten de optie van een taakstraf kan worden geschrapt. In de praktijk zou zo’n taakstrafverbod betekenen dat geweld tegen journalisten standaard resulteert in een gevangenisstraf. Laatste wijziging: 28 januari 2021, 11:08

Dat heeft minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid dinsdag toegezegd, melden diverse media waaronder het AD. Grapperhaus: “Ik zie het wel zitten om dat te onderzoeken.”

Dinsdag sprak de Tweede Kamer al over een taakstrafverbod bij geweld tegen hulpverleners. Een geweldpleger zou, bij ingang van de wet, door de rechter minimaal één dag gevangenisstraf opgelegd moeten krijgen. De VVD opperde toen al dat dit ‘taakstrafverbod’ wordt uitgebreid voor particuliere beveiligers en journalisten.

Het voorstel om ook geweld tegen journalisten (en tegen beveiligers) zwaarder te bestraffen, werd gedaan door VVD-Kamerlid Jeroen van Wijnbaarden. “Een aanval op onze vrije pers vraagt om vrijheidsbeneming als straf”, schrijft hij op Twitter. “Na de verontwaardiging is het nu tijd voor vergelding.”

NVJ-secretaris Thomas Bruning stelt in een reactie “dat gelijkstelling in prioritering van bescherming van journalisten met hulpverleners zeer waardevol is”.

Tijdens de rellen die sinds de invoering van de avondklok in verschillende steden plaatsvonden, zijn journalisten diverse malen slachtoffer geworden van geweld. Zo werd een beveiliger van de NOS afgelopen weekend met pepperspray in het gezicht gespoten en werden maandagavond onder andere fotografen van het Haarlems Dagblad en medewerkers van Inter Visual Studio bekogeld met stenen.

Media nemen extra veiligheidsmaatregelen, maar kiezen er ook vaker voor niet langer de rellen en aanstichters van dichtbij te volgen, om geen katalysator van méér onlusten te zijn.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.