training eu starters

— vrijdag 2 juli 2021, 08:49 | 0 reacties, praat mee

NVJ vraagt Tweede Kamer om stevige afspraken voor journalistieke werkveld

© ANP / Bart Maat

De NVJ wil dat de Tweede Kamer moet aandringen op stevige afspraken die ervoor zorgen dat journalisten hun goed hun werk kunnen doen. De beroepsvereniging wil onder andere dat de Kamer steun aan private mediabedrijven koppelt aan duurzaam opdrachtgeversbeleid richting makers en dat de positie van lokale media versterkt wordt vanuit landelijke middelen. Laatste wijziging: 2 juli 2021, 11:31

Dat zijn twee van de adviezen die algemeen secretaris Thomas Bruning donderdag inbracht tijdens een rondetafelgesprek voor de vaste commissie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van de Tweede Kamer. Tijdens die bijeenkomst spraken Kamerleden met journalisten, onderzoekers en belangenorganisaties over de persvrijheid in Nederland.

Naast de al genoemde punten adviseerde Bruning de Kamerleden zich ook hard te maken voor een sterke publieke omroep en steun aan instroomprojecten die lokale journalistiek een impuls geven. Ook vroeg Bruning de Kamerleden om voorwaarden te stellen aan concentratie binnen de sector, die niet alleen de consument maar ook de positie van makers beschermt. “Eis een Fair Practice Code en zorg binnen het auteurscontractenrecht voor een verplichte geschillencommissie en stevigere afdwingbare positie van de rechten van makers.”

Bruning pleitte daarnaast ook om te zorgen voor continuïteit voor het project Persveilig en voor investeringen in media-educatie, zodat er bij de jeugd meer begrip komt over de werking van onafhankelijke journalistiek. Naast Bruning namen ook Quint Kik (Stimuleringsfonds voor de Journalistiek), Peter ter Velde (projectleider en veiligheidscoördinator Persveilig), Daniëlle Arets (lector Journalistiek en Innovatie) en journalisten Paul Vugts en Edwin van den Berg deel aan het rondetafelgesprek.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.