— donderdag 22 november 2018, 13:30 | 0 reacties, praat mee

NVJ: overheid help journalistiek. NDP: overheid handen af van journalistiek

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) vindt dat de rijksoverheid de journalistiek veel meer kan helpen dan dat het nu doet. De werkgevers verenigd in NDP Nieuwsmedia menen dat de overheid vooral minder moet doen. Dat bleek donderdag tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer ter voorbereiding van een debat tussen de Kamer minister Arie Slob over de mediabegroting.

Thomas Bruning van de NVJ legde in zijn bijdrage de nadruk op wat de overheid kan doen om de journalistiek in Nederland te helpen. Die hulp is nodig omdat het verdienmodel, waarbij van abonnees en advertenties voor de inkomsten zorgen, onder druk staat.

Op zoek naar nieuwe, vooral online, verdienmodellen zou de overheid de btw laag kunnen houden, loonkostensubsidie geven, advertenties plaatsen in de media, gerichte initiatieven steunen en de publieke omroep op peil houden.

Verder riep Bruning de Kamerleden op de rechtspositie van journalisten bij de publieke omroepen te verbeteren. Door de huidige wet- en regelgeving zijn zij het kind van de rekening.

NDP Nieuwsmedia, bij monde van voorzitter Rien van Beemen, betoogde dat de transitie van print naar online verdienmodellen goed gaat, maar mede door de overheid wordt bemoeilijkt. De btw gaat omhoog van 6 naar 9 procent, de overheid adverteert minder en laat de publieke omroep volop concurreren met particuliere nieuwsmedia.

Dus wat NPD Nieuwsmedia betreft gaat het mes in de publieke omroep (vooral een verbod op diepgravende verhalen), de btw omlaag (liefst tot 0 procent) en past de overheid wetgeving aan die het hen lastiger maakt te ondernemen, zoals de Wet DBA.

Lees ook:
- Bijdrage van de NVJ
- Bijdrage van NDP Nieuwsmedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.