— woensdag 29 januari 2020, 15:18 | 3 reacties, praat mee

DPG Media in beroep tegen freelance vonnis

Britt van Uem, advocaat Volgenant en Rogier bij aanvang van de zitting in april 2019 - © Eric Brinkhorst / ANP

DPG Media gaat in hoger beroep tegen het vonnis van de kantonrechter om journalist Britt van Uem en fotojournalist Ruud Rogier een 50 procent hoger tarief toe te kennen voor hun werk. Dat laat zakelijk directeur Bart Verkade weten. 'Wij zijn het met alle onderdelen van het vonnis oneens en kunnen dit niet onbeantwoord laten, mede omdat de NVJ het uitlegt als een vonnis met algemene werking.' Laatste wijziging: 30 januari 2020, 15:30

Van Uem en Rogier deden vorig jaar een beroep op het auteurscontractrecht. Die wet bepaalt dat een opdrachtgever een billijk tarief moet betalen voor het verwerven van het auteursrecht, zonder gedetailleerd vast te leggen hoe je dat bepaalt. Rogier en Van Uem vonden het tarief dat ze van DPG Media kregen in elk geval te laag.

De kantonrechter heeft de onduidelijkheid in de wet zelf ingevuld. In november vorig jaar bepaalde hij dat Van Uem aanspraak kan maken op 21 cent per woord in plaats van 13 cent en Rogier op 65 euro per foto in plaats van 42 euro.

Verkade: ‘Ons budget voor freelancers bij de dagbladen is dit jaar 35 miljoen euro. Als daar de helft bij moet, dan kan dat niet. De NVJ dreigt zelfs met claims tot vijf jaar terug. Dan heb je het over een risico van 80 tot 100 miljoen euro. We willen alles doen om dat te voorkomen.’

Het is maar de vraag of er hoger beroep mogelijk is in deze zaak. De vordering bleef onder de 1750 euro en dan is een vonnis van de kantonrechter onherroepelijk. Verkade: ‘Onze juristen zien toch mogelijkheden. Wij willen graag dat meer rechters hier naar kijken’.

De NVJ bereidt een gezamenlijke rechtszaak voor en zoekt daarvoor nog journalisten. Dus het lijkt er op dat er sowieso een tweede rechtszaak komt. Verkade wacht dat niet af. ‘De indruk zou kunnen ontstaan dat wij met het huidige vonnis kunnen leven. Die indruk willen wij ten koste van alles voorkomen. Het gaat ons niet om Britt van Uem en Ruud Rogier persoonlijk. Ik kan mij voorstellen dat zij de zaak willen afsluiten. Ik vind het vervelend voor hun dat dat nu niet kan. Maar het gaat om de mogelijke uitwerking van de uitspraak. Die gevolgen kunnen voor ons groot zijn. Dus moeten we wel in beroep.’

Om tot een billijk tarief te komen, bekeek de kantonrechter onder meer hoe lang het maken van een foto en het schrijven van een stuk duurt. En zocht aansluiting bij cao-lonen. Verkade: ‘Terwijl het auteurscontractrecht niet gaat over de inspanning die het kost om iets te schrijven of te fotograferen, maar over de licentie die wij verwerven op het werk. En zo staat het vonnis bol van de elementen waarmee wij het oneens zijn.’

Otto Volgenant van Boekx Advocaten staat Van Uem en Rogier bij. ‘DPG Media wil niet erkennen dat de rechter best een punt heeft met zijn conclusie dat de huidige vergoedingen onbillijk laag zijn. Dat is teleurstellend voor alle freelancers die voor het bedrijf werken. Het bedrijf wil liever jarenlang procederen dan hen een cent meer betalen. Deze twee rechtszaken gaan over bedragen van minder dan 1750 euro en dan is er helemaal geen hoger beroep mogelijk. Dat staat in de wet. Waarom DPG denkt dat die wettelijke regeling voor hen niet geldt hebben ze nog niet duidelijk gemaakt. Ik verwacht niet dat het Gerechtshof meegaat in dit verhaal van DPG Media’, aldus Volgenant.

Overigens heeft DPG Media inmiddels het basistarief voor artikelen verhoogd met 10 procent naar 14,5 cent per woord. Een besluit dat volgens Verkade los staat van de rechtszaak.

Thomas Bruning van de NVJ heeft er alle vertrouwen in dat het vonnis standhoudt, mocht het wel tot een hoger beroep komen. De komende twee weken zoekt de NVJ nog naar journalisten die een gezamenlijke claim bij DPG Media willen neerleggen. Afhankelijk van de hoeveelheid en aard van de claims wordt later bekeken hoe dat juridisch precies wordt aangepakt.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

3 reacties

Bert van Hijfte, 30 januari 2020, 13:16

Als DPG niet in staat is om freelancers deze verhoging te betalen dan moet het kritisch naar zijn bedrijfsmodel kijken. Er zijn talloze mogelijkheden om ” nieuws”  uit te baten en de scheppers daarvan goed te betalen.

J.C. Roodenburg, 30 januari 2020, 15:45

Bart heb ik van nabij als journalist nog meegemaakt. Hij was als journalist nog prima. Is omhoog gevallen bij DPG. Thomas heeft gelijk dat het vonnis van de rechtbank in stand moet blijven.

photopress, 24 januari 2022, 18:19

Helaas is Bart inderdaad te ver omhoog gevallen lees getild.
Als oud collega heb ik hem als jonge fotojournalist mogen mee maken niet de beste collega moet ik zeggen.
Vraag me dan ook als waaraan hij deze functie te danken heeft.
Zeker niet aan zijn journalistieke loopbaan.
Ook in mijn tijd was Bart al zo journalisten en fotojournalisten tegen elkaar uitspelen om er zelf beter van te worden.
Dat is hem dus aardig gelukt zo te lezen.
Helaas hoorde ik ook dat ze Bart liever zagen vertrekken dan komen en dat zij al genoeg.
Vraag me af of hij nog wel weet hoe hij ooit zelf is begonnen op de redactie van het Rotterdams Nieuwsblad regio Zuid

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.