Julian Assange duizend dagen gevangen; aanhangers eisen vrijlating

In Londen en andere locaties wereldwijd staan aanhangers en familie van Julian Assange stil bij de duizendste van zijn verblijf in de Belmarsh-gevangenis. Assange zit daar al bijna drie jaar sinds hij de Ecuadoriaanse ambassade werd uitgezet. "Dat is langer dan mensen die voor geweldsdelicten zijn veroordeeld", aldus Assange's verloofde Stella Morris.
De oprichter van WikiLeaks komt echter niet vrij, omdat de Verenigde Staten Assange uitgeleverd willen hebben voor het publiceren van geheime documenten en video’s, waaronder een dodelijke beschieting in Irak, waarbij twee Reuters-journalisten omkwamen.
Een eerder opgelegde gevangenisstraf van één jaar, voor het schenden van zijn borgtocht, heeft Assange al geruime tijd geleden uitgezeten. Critici stellen dat Groot-Brittannië hem illegaal langer vasthoudt, tot de uitlevering is geregeld. Aanhangers vinden verder dat Assange de documenten in kwestie heeft gepubliceerd als journalist en hem daarom bijzondere bescherming toevalt.
Begin vorige maand werd de laatste juridische barrière weggehaald voor uitlevering. Toen Assange nog bescherming genoot van Ecuador zinspeelden gefrustreerde Amerikaanse autoriteiten op ontvoering of een aanslag, plannen die nooit werden uitgevoerd.
Volgens Morris kennen de kinderen van Assange hem alleen in de context van de zwaarbeveiligde Belmarsh-gevangenis en is Assange’s gezondheid sterk achteruit gegaan. Vorig jaar oktober zou hij een stress-gerelateerde beroerte hebben gehad, zegt Morris. Een eventuele veroordeling in de Verenigde Staten kan Assange tot 175 jaar cel opleveren. Meer bij DPA
Praat mee