— vrijdag 10 december 2021, 11:46 | 0 reacties, praat mee

Hoge Raad Groot-Brittannië besluit dat Julian Assange kan worden uitgeleverd aan Verenigde Staten

Demonstratie tegen de eventuele uitlevering van Julian Assange in Londen - © Tolga Akmen / AFP

UPDATE WikiLeaks-oprichter Julian Assange kan door Groot-Brittannië worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Dat heeft de Britse Hoge Raad vrijdag bepaald. Daarmee legde de Hoge Raad een uitspraak die de Britse rechtbank in januari nam naast zich neer. De rechtbank oordeelde toen dat Assange niet uitgeleverd kon worden uit vrees voor zijn geestelijke gezondheid. De Verenigde Staten gingen daarin tegen beroep. Laatste wijziging: 13 december 2021, 09:20

Dat meldt The Guardian. De Verenigde Staten willen dat Assange wordt uitgelegd om terecht te staan voor spionage, het publiceren van staatsgevaarlijke informatie op WikiLeaks en het actief werven van hackers. Assange hangt in de Verenigde Staten in potentie 175 jaar cel boven het hoofd.

In een reactie laat Assange’s verloofde Stella Moris weten dat Assange zo snel mogelijk in beroep wil gaan tegen de uitspraak. Ze noemt de beslissing van de Hoge Raad gevaarlijk en een ernstige gerechtelijke dwaling. Moris: “Hoe kan het eerlijk, goed of mogelijk zijn om Julian uit te leveren aan een land dat hem wil vermoorden?”

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.