training eu starters

— maandag 27 september 2021, 11:00 | 0 reacties, praat mee

‘VS onderzochten ontvoering van Assange; ook aanslag besproken’

Augustus 2021: aanhangers van Assange protesteren voor het gerechtsgebouw in Londen tegen mogelijk uitlevering van Assange aan de Verenigde Staten | EPA

De Amerikaanse inlichtingendienst CIA heeft de afgelopen jaren een reeks scenario's overwogen om WikiLeaks-oprichter Julian Assange in handen te krijgen. Een rechtszaak tegen Assange zou mooi zijn, maar volgens een opmerkelijke en uitgebreide reconstructie van de nieuwstak van Yahoo is onder Trump ook een eventuele moordaanslag besproken. Laatste wijziging: 28 september 2021, 08:32

De onderzoeksjournalisten van Yahoo spraken met dertig voormalige regeringsambtenaren; acht van hen meldden dat ook een ontvoering van Assange werd overwogen - het type gedwongen rendition waarmee begin deze eeuw diverse terreurverdachten naar Guantánamo zijn overgebracht.

Het plan voor een moordaanslag kreeg binnen de CIA nauwelijks steun, aldus betrokkenen. Het zou vooral een ‘proefballon’ geweest zijn van president Trump.

Om de CIA meer speelruimte te geven is volgens Yahoo ook bekeken of WikiLeaks en journalisten die bij de onthullingen betrokken waren via een simpele definitiewijziging tot ‘buitenlandse agenten’ bestempeld konden worden. WikiLeaks zou dan van spionage beschuldigd kunnen worden; bescherming rondom persvrijheid zou dan grotendeels vervallen.

Een van de geïnterviewden zegt te hebben gelobbyd voor zo’n verandering, maar het Witte Huis onder Obama wilde zich daar uiteindelijk niet aan branden. Toch wordt WikiLeaks in Amerikaanse overheidskringen niet als journalistieke organisatie gezien.

Ecuador zat ondertussen met Assange in hun maag. Sinds zijn vlucht naar hun Londense ambassade in 2012 waren de persoonlijke verhoudingen sterk verslechterd. In 2019 had Ecuador er genoeg van en werd Assange met geweld uit de ambassade gehaald.

Er waren rond 2017 plannen om Assange diplomatieke status (en daarmee bescherming) te geven, zodat hij ongehinderd naar een derde land kon afreizen - vrijwel zeker Rusland. Onder Trump werd een reeks scenarios op haalbaarheid bestudeerd, stellen zeker drie oud-functionarissen.

Ontvoering tijdens transit, met het risico van een vuurgevecht op Londense straten, een opzettelijke aanrijding van het Russische diplomatieke voertuig of het lekschieten van vliegtuigwielen nog voor deze kon opstijgen. Volgens de betrokkenen was de mogelijke noodzaak van vuurwapengebruik afgestemd met de Britse autoriteiten.

Een voormalige topmedewerker bij de inlichtingendienst stelt tegenover Yahoo dat “er geen grenzen leken te zijn”. Omdat de Amerikaanse ontvoeringsplannen op enig moment bij Ecuador en Rusland bekend raakten, werd het plan voor diplomatieke status en uitreizen naar een derde land afgeblazen.

Toenmalig CIA-directeur Mike Pompeo (later minister van Buitenlandse Zaken in het Trump-kabinet, red.) was voorstander van ontvoering. Tegelijk waren zulke ontvoeringsplannen ook al serieus onderwerp van gesprek tijdens de Obama-regering. Eenmaal minister van Buitenlandse Zaken betitelde Pompeo WikiLeaks uiteindelijk tot non-state hostile intelligence service -  een zelfstandig opererende vijandige inlichtingendienst.

Assange werd na zijn gedwongen vertrek uit de ambassade onder meer aangeklaagd voor het zich onttrekken aan de rechtsgang, toen hij op borgtocht vrij was. Volgens de reconstructie is dat mede op verzoek van de Verenigde Staten gebeurd, zodat een aanklacht voor spionage kon worden afgerond.

Assange verzocht vertrekken president Trump eerder dit jaar tevergeefs om gratie.

President Biden wil nog de WikiLeaks-topman nog steeds veroordelen. Een uitleveringsverzoek staat echter op pauze, vanwege Assanges broze gezondheid. In augustus moest de WikiLeaks-oprichter een nederlaag accepteren: de originele Amerikaanse aanklacht mag worden uitgebreid.

CIA wilde tegenover Yahoo niet reageren op de onthullingen. Meer bij Yahoo News: Inside the CIA’s secret war plans against WikiLeaks

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.