— maandag 1 februari 2021, 11:49 | 0 reacties, praat mee

Johnson wil omstreden figuur in top Britse mediatoezichthouder Ofcom

Paul Dacre, beoogd topman van de Britse mediatoezichthouder Ofcom | Stefan Rousseau / PA Media

De regering van Boris Johnson is van plan de omstreden oud-hoofdredacteur van The Daily Mail Paul Dacre te benoemen tot directeur van de Ofcom, de Britse mediatoezichthouder. Dat schrijft de Britse zondagskrant The Observer. Een van de belangrijkste taken die Johnson van hem verwacht is een omvangrijke reorganisatie van de BBC. Laatste wijziging: 1 februari 2021, 12:02

De BBC is al meerdere Conservatieve regeringen lang een mikpunt, met het kijk- en luistergeld als voornaamste duimschroef. Deze werd al geruime tijd niet meer geïndexeerd, wat op een budgetverlaging over jaren uitkwam. Een van overheidswege opgelegde vrijstelling van kijk- en luistergeld voor bejaarde Britten drukte - ook met toenemende vergrijzing - steeds zwaarder op het budget.

Die regeling werd in juli vorig jaar afgeschaft. De BBC voerde de afgelopean jaren diverse bezuinigingsrondes door. Een tijdens de verkiezingscampagne gelanceerde proefballon om die license fee naar de algemene belastingen over te hevelen lijkt beleid te worden.

Dacre’s benoeming wordt op korte termijn publiek gemaakt, schrijft The Observer. De 72-jarige oud-hoofdredacteur wordt op een later moment door Johnson via een peerage in de adelstand verheven, schrijft de krant. Eind vorig jaar werd een andere goede vriend van Johnson, de Brits-Russische krantenmagnaat en miljardair Jevgeni Lebedev, voor het leven tot lid van het Britse Hogerhuis gemaakt.

The Daily Mail was onder Dacre fel anti-immigratie, pro-Brexit en anti-Europees. De krant schreef volgens critici verder steevast misogynistisch over vrouwelijke politici en voerde een seksistisch fotobeleid rond vrouwen. De krant werd gebruikt als wapen om carrières te maken of te breken. “De man (of vrouw) die de Daily Mail tegen zich krijgt, is vogelvrij”, aldus Britse mediakenner Roy Greenslade in de Guardian.

Alan Rusbridger, voormalig hoofdredacteur van The Guardian, zegt dat andere potentiële kandidaten voor de Ofcom-topfunctie niet eens hebben gesolliciteerd, omdat duidelijk is dat Dacre’s aanstelling een allang uitgemaakte zaak is.

De Observer meldt dat er, met lichte vertraging door de coronapandemie, een overheidscomité is opgericht om “de rol van de publieke omroep” te overdenken. In juni 2020 werd Tim Davie benoemd tot nieuwe topman van de BBC. Hij is ook voorstander van een kleinere publieke omroep, die bovendien minder ‘links vooringenomen’ dient te worden en publieke correctheid moet vermijden.

Bekijk meer van

The Daily Mail Paul Dacre Ofcom

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.