Johnson wil omstreden figuur in top Britse mediatoezichthouder Ofcom

De regering van Boris Johnson is van plan de omstreden oud-hoofdredacteur van The Daily Mail Paul Dacre te benoemen tot directeur van de Ofcom, de Britse mediatoezichthouder. Dat schrijft de Britse zondagskrant The Observer. Een van de belangrijkste taken die Johnson van hem verwacht is een omvangrijke reorganisatie van de BBC.
De BBC is al meerdere Conservatieve regeringen lang een mikpunt, met het kijk- en luistergeld als voornaamste duimschroef. Deze werd al geruime tijd niet meer geïndexeerd, wat op een budgetverlaging over jaren uitkwam. Een van overheidswege opgelegde vrijstelling van kijk- en luistergeld voor bejaarde Britten drukte - ook met toenemende vergrijzing - steeds zwaarder op het budget.
Die regeling werd in juli vorig jaar afgeschaft. De BBC voerde de afgelopean jaren diverse bezuinigingsrondes door. Een tijdens de verkiezingscampagne gelanceerde proefballon om die license fee naar de algemene belastingen over te hevelen lijkt beleid te worden.
Dacre’s benoeming wordt op korte termijn publiek gemaakt, schrijft The Observer. De 72-jarige oud-hoofdredacteur wordt op een later moment door Johnson via een peerage in de adelstand verheven, schrijft de krant. Eind vorig jaar werd een andere goede vriend van Johnson, de Brits-Russische krantenmagnaat en miljardair Jevgeni Lebedev, voor het leven tot lid van het Britse Hogerhuis gemaakt.
The Daily Mail was onder Dacre fel anti-immigratie, pro-Brexit en anti-Europees. De krant schreef volgens critici verder steevast misogynistisch over vrouwelijke politici en voerde een seksistisch fotobeleid rond vrouwen. De krant werd gebruikt als wapen om carrières te maken of te breken. “De man (of vrouw) die de Daily Mail tegen zich krijgt, is vogelvrij”, aldus Britse mediakenner Roy Greenslade in de Guardian.
Alan Rusbridger, voormalig hoofdredacteur van The Guardian, zegt dat andere potentiële kandidaten voor de Ofcom-topfunctie niet eens hebben gesolliciteerd, omdat duidelijk is dat Dacre’s aanstelling een allang uitgemaakte zaak is.
I have spoken to well-qualified candidates who simply won’t apply for these jobs because they’re obviously a stitch-up. I’m sure, in another life, Paul would have exposed this kind of thing https://t.co/JNwZlxVAWB
— alan rusbridger (@arusbridger) January 31, 2021
De Observer meldt dat er, met lichte vertraging door de coronapandemie, een overheidscomité is opgericht om “de rol van de publieke omroep” te overdenken. In juni 2020 werd Tim Davie benoemd tot nieuwe topman van de BBC. Hij is ook voorstander van een kleinere publieke omroep, die bovendien minder ‘links vooringenomen’ dient te worden en publieke correctheid moet vermijden.
Praat mee