— maandag 18 juli 2022, 15:39 | 0 reacties, praat mee

Ofcom: RT tientallen keren partijdig over strijd in Oekraïne

2018: busjes van RT op het Rode Plein in Moskou. De zender is volgens de EU weinig meer dan een propaganda-fabriek voor Poetin. Sinds maart is de zender binnen de EU grotendeels geblokkeerd, al werken website en livestreams daar gewoon. | AFP

De Britse mediatoezichthouder Ofcom zegt dat de Russische zender RT zeker 29 keer partijdig heeft bericht over de Russische rol in de Oekraïense regio Donbas. De zender mag overigens in Engeland sinds 18 maart niet meer uitzenden, vanwege problemen met de licentiehouder. Het maakt de constatering enigszins academisch. Laatste wijziging: 18 juli 2022, 15:51

Twee weken eerder besloot de Europese Unie dat RT niet meer actief mag zijn. Commissie-voorzitter Von der Leyen sprak begin maart over “giftige leugens van Kremlin-apologeten”, die binnen de Unie ongewenst zijn.

Dat besluit is niet onomstreden, maar blijft voorlopig overeind. De NVJ stelde dat het niet aan een staat is om nieuwszenders te blokkeren, ongeacht afkomst. “Vrijheid van meningsuiting is een belangrijk grondrecht dat we met zijn allen moeten willen koesteren”, stelde secretaris Thomas Bruning in maart.

In een reactie zegt RT over het Ofcom-onderzoek dat het “een rechtszaak na de veroordeling betreft”. Volgens de zender wordt het enkel gestraft “omdat het Russisch is” en voor “de gevestigde Britse politieke en media-orde” onacceptabele standpunten verkondigt.

Ofcom zegt dat het nieuwsprogramma’s vrij staat om over controversiële onderwerpen te berichten en daarover een positie mag innemen. Maar bij onderwerpen waarin ontwikkelingen elkaar snel opvolgen en er potentieel schadelijke desinformatie rondgaat zijn strenge regels over onafhankelijkheid “bijzonder belangrijk”.

In het geval van RT werd die onafhankelijkheid rond het onderwerp Donbas herhaaldelijk niet in acht genomen, aldus de toezichthouder. Meer bij Ofcom

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.