— donderdag 2 september 2021, 09:03 | 0 reacties, praat mee

Toezichthouder Ofcom pleit Piers Morgan vrij in Meghan Markle-rel

Piers Morgan in betere tijden, op zijn oude stek bij ITV's Good Morning Britain | Ken McKay / Shutterstock

Presentator Piers Morgan is door de Britse mediatoezichthouder Ofcom vrijgepleit in een rel rondom uitspraken die hij deed in ontbijtprogramma Good Morning Britain (GMB). Morgan zei indertijd niks te geloven van zelfmoordgedachten die hertogin van Sussex Mehgan Markle de dag ervoor in een interview had onthuld.

Markle stelde over zelfdoding te hebben gedacht als gevolg van de intense media-aandacht vanuit de Britse tabloidpers.

“Het spijt me, maar ik geloof er geen woord van. Ik zou haar niet geloven als ze me het weerbericht voorlas”, aldus Morgan. Dat bracht GMB-medepresenator - en weerman - Alex Beresford ertoe Morgan fel tegengas te geven. Morgan stormde boos de set af en vertrok nog dezelfde dag bij zender ITV.

Er kwamen uiteindelijk ruim 57.000 klachten bij Ofcom binnen over de uitspraken van Morgan, waaronder een van Markle zelf.

Ofcom oordeelt dat het Morgan vrij staat om ‘in stevige bewoordingen’ te zeggen dat hij de hertog en hertogin van Sussex niet gelooft. Ofcom vreest het gevaar van ‘een verkillend effect’ op de vrijheid van meningsuiting als Morgan in zijn uitspraken wordt beperkt. Wel bekritiseerde Ofcom de wijze waarop Morgan met het onderwerp van zelfdoding omgaat.

Morgan stelde eerder dat de tienduizenden klachten bij Ofcom in het niet vallen bij de hoeveelheid steunbetuigingen die hij over de GMB-rel zou hebben ontvangen. Hij zegt op Twitter verheugd te zijn dat Ofcom “zijn recht op ongeloof” heeft bekrachtigd.

Morgan vroeg verder op Twitter of hij nu zijn oude baan terugkrijgt. Zijn voormalige GMB-collega Susanna Reid bevestigde donderdagochtend in de uitzending dat ITV niet van plan is Morgan weer uit te nodigen.

Bekijk meer van

Piers Morgan Ofcom ITV

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.