PersVeilig veiligheid vrouwelijke journalisten

— woensdag 10 maart 2021, 08:58 | 0 reacties, praat mee

ITV-presentator Piers Morgan met slaande deuren weg na on-air aanvaring met collega

Britse tabloids pakten flink uit met reacties op het brisante interview | EPA

UPDATE Presentator Piers Morgan is per direct weg bij het ontbijtprogramma Good Morning Britain (GMB), nadat hij gisteren boos de set afliep. Zender ITV meldde kort dat "Piers Morgan heeft besloten dat het moment is gearriveerd om te vertrekken. ITV heeft dat besluit geaccepteerd en heeft er verder niets aan toe te voegen." Laatste wijziging: 18 maart 2021, 08:41

Morgan reageerde in de uitzending op het interview van Oprah Winfrey met Meghan Markle en de Britse prins Harry. Hij stelde er niks van te geloven dat Markle met zelfmoordgedachten worstelde als gevolg van de strijd met Britse tabloids.

“Het spijt me, maar ik geloof er geen woord van. Ik zou haar niet geloven als ze me het weerbericht voorlas”, aldus Morgan. Dat bracht GMB-medepresenator (en weerman) Alex Beresford ertoe Morgan fel tegengas te geven. Hij noemde Morgans gedrag kwaadaardig.

Beresford wees op de overweldigende negatieve aandacht van de Britse pers die het paar moest slikken. “Er was negatieve berichtgeving rond hun verloving… en alles dat daarna volgde”, aldus Beresford. Hij noemde het effect op de geestelijke gezondheid van Meghan en Harry duidelijk zichtbaar.

“Hij moest op een kwetsbare leeftijd achter de kist van z’n moeder aanlopen, ten aanzien van de hele wereld. Dat vormt een jongen voor de rest van zijn leven, dus we moeten allemaal een stap terug doen”, aldus Beresford, die daarna specifiek Morgans afkeer van Markle benoemde.

Beresford: “Ik begrijp dat jij Meghan Markle niet kunt uitstaan, iets dat je meerdere keren in dit programma overduidelijk hebt gemaakt. En ik begrijp ook dat je een persoonlijke relatie met Meghan Markle hebt of had - en ze je heeft uitgesloten. Dat is haar goed recht, als ze dat wilde. Heeft ze je ooit genoemd sinds die relatie is verbroken? Ik geloof van niet, en toch blijf je haar maar als vuil behandelen.”

Dat was voor Morgan de druppel - hij verliet de set met de woorden “Ik ben hier klaar mee.” Op sociale media wordt verwacht dat Morgan snel onderdak vindt bij GB News, een nieuwe rechtse nieuwszender naar model van Fox News of bij het nieuw te lanceren UK News van Rupert Murdoch.

Collega-presentator Susanna Reid nam in de uitzending van vandaag afscheid van haar “uitgesproken, uitdagende, koppige en ontwrichtende” collega. Reid erkende verder dat GMB zonder Morgan “een heel ander programma” zal worden. “Maar shows go on en daarmee wij ook”, aldus Reid.

Morgan tweette dat hij “ook na er nog eens over te hebben nagedacht” nog steeds niet te geloven dat Markle echt suïcidaal was. “Als jij iets anders dacht, prima. De vrijheid van meningsuiting is een prima onderwerp om over te struikelen. Dank voor alle liefde en haat. Ik ga een tijdje met m’n eigen meningen doorbrengen”, aldus Morgan.

Hij constateerde ook tevreden dat GMB het ontbijtprogramma van de BBC voor het eerst in de geschiedenis in kijkcijfers had overtroffen. “Mijn werk is volbracht”, grapte Morgan.

ITV had de Britse rechten voor het Oprah-interview: er keken op 8 maart 12,4 miljoen mensen naar, met nog eens 2,2 miljoen kijkers via de ITV-terugkijkdienst. In Nederland keken 1,5 miljoen mensen naar het interview, dat op Net5 werd uitgezonden.

Het Britse koningshuis heeft aangekondigd naar enkele beschuldigingen uit het interview te kijken (onder meer geuite zorgen over hoe donker de huid van hun eerste kind zou worden, red.) maar enkel als interne aangelegenheid. Meer bij ITV

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.