— donderdag 9 januari 2020, 13:45 | 0 reacties, praat mee

Prins Harry en Meghan Markle kondigen nieuwe mediacode af: meer afstand tot de pers

Prins Harry en zijn vrouw Meghan Markle willen meer afstand tot de (tabloid)pers | Daniel Leal-Olivas / AFP

Prins Harry en zijn vrouw Meghan Markle hebben laten weten hun officiële perscontacten verder terug te schalen. De hertog en hertogin van Sussex liggen al langer overhoop met de Britse tabloidpers, die volgens het paar ronduit vijandig tegenover hen staat.

Het paar shockeerde de Britse tabloidpers en het koningshuis met de aankondiging zich te zullen losmaken van de koninklijke familie en in de toekomst tijd te gaan verdelen tussen Groot-Brittannië en Noord-Amerika, waar Markle is geboren. Ze willen ook financieel onafhankelijk worden, aldus het stel.

Eind vorig jaar besloot Markle dagblad Mail on Sunday en moederbedrijf DMG Media aan te klagen, omdat die een handgeschreven brief van de hertogin aan haar vader hadden gepubliceerd. Thomas Markle en zijn dochter zijn van elkaar vervreemd, iets dat in de Britse tabloidpers breed is uitgemeten.

Dat is mede de aanleiding om de Britse pers te mijden en ook te breken met het Britse royal rota-systeem, de evenknie van de mediacode in Nederland. Het paar zal niet meer deelnemen aan de schaarse officiële georganiseerde persmomenten. Ze publiceerden op hun officiële website een nieuwe set mediaregels.

Volgens The Guardian is dat een terechtwijzing richting de vijandige tabloidpers, waarvan prins Harry in het verleden ook de royaltyverslaggeving hekelde. In oktober schreef Harry dat zijn vrouw doelwit lijkt te worden van dezelfde paparazzi-jacht die zijn moeder fataal werd.

Het paar wil volgens eigen zeggen in de toekomst in zee met ‘jonge, veelbelovende journalisten’ en zal zelf de uitgaven kiezen waar het interviews aan geeft. Meer bij The Guardian

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.