Iran: systematische, grensoverschrijdende intimidatie van BBC-medewerkers

Iran blijft BBC-journalisten die werken voor de Perzisch-talige zender BBC Persian intimideren. Ook hun familie worden lastig gevallen met kleine en grote pesterijen, stelt de zender. Zo worden paspoorten van de journalisten en hun familie afgepakt, bezittingen bevroren en kunnen journalisten die vanuit Londen werken niet naar Iran reizen voor begrafenissen, uit vrees te worden opgepakt.
Omgekeerd kunnen Iraanse familieleden niet uitreizen. Volgens de BBC worden familieleden van journalisten die in Iran wonen regelmatig opgepakt en verhoord. Vaksite Press Gazette stelt dat 152 huidige en voormalige medewerkers van BBC Persian regelmatig door de Iraanse autoriteiten worden lastig gevallen.
BBC Persian is binnen Iran verboden, maar via internet en satelliet bereikt de zender zo’n dertien miljoen mensen. De BBC Wereldomroep bereikt een nog grotere groep.
Iran stond bij de introductie van de zender in 2009 al ronduit argwanend tegenover het initiatief. Het zinspeelde op niet nader geduide maatregelen, wat in de jaren erna dus in onder meer het bevriezen van bezittingen van BBC Persian-werknemers resulteerde.
De BBC vroeg uiteindelijk de Verenigde Naties om iets te doen aan de intimidaties vanuit Teheran - zonder succes.
Intimidatie door repressieve regimes is niets nieuws, maar kenners wijzen op het collectieve en systematische karakter van de strafmaatregelen die Iran neemt, waarbij ook familieleden tot doelwit worden gemaakt. De intimidatie is bovendien grensoverschrijdend, wat de zaak BBC Persian volstrekt volgens hen uniek maakt. Meer bij Press Gazette
Praat mee