word studentlid

— dinsdag 13 december 2016, 08:01 | 0 reacties, praat mee

Record aantal journalisten achter tralies

Record aantal journalisten achter tralies

Nog nooit zaten zoveel journalisten achter de tralies als op dit moment. Dat meldt het Committee to Protect Journalists (CPJ). Er worden nu 259 journalisten vastgehouden. Een triest record sinds de organisatie in 1990 begon met tellen. Turkije is met 81 gevangen journalisten een belangrijke oorzaak van dat hoge aantal. Laatste wijziging: 13 december 2016, 08:19

In Turkije zitten zeker nog tientallen journalisten meer vast, maar de CPJ weet niet zeker dat hun detentie verband houdt met hun werk. Vandaar dat ze in de telling niet voorkomen.

De telling gaat over de journalisten die echt op 1 december vast zaten en niet over de journalisten die in de loop van dit jaar zijn opgepakt en vrijgelaten. Dan zou het cijfer veel hoger zijn.

China, in 2014 en 2015 nog koploper als het gaat om het gevangen houden van journalisten, houdt nog 38 journalisten vast en bezet daarmee de tweede plaats. Egypte, Eritrea en Ethiopië volgen.

Iran staat niet meer in de top vijf. Deels omdat andere landen meer journalisten vasthouden en deels omdat een aantal is vrijgelaten. In Iran zijn in 2009 veel journalisten veroordeeld na onlusten na de verkiezingen. Zij hebben hun straf uitgezeten.

Ongeveer twintig procent van de gevangen gehouden journalisten in freelancer. De meeste werken voor online en/of print. Ongeveer 14 procent voor radio- en televisie.

In de telling worden alleen journalisten meegenomen die gevangen worden gehouden door overheden. De CPJ schat dat er zo’n 40 journalisten worden vermist dan wel gekidnapt in met name het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

Bekijk meer van

Turkije Recht Iran Egypte CPJ China

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.