— maandag 10 augustus 2015, 14:07 | 0 reacties, praat mee

Iran: ‘Zaak Rezaian in eindfase’

Behrouz Mehri / AFP

De advocaat die de Amerikaanse journalist Jason Rezaian bijstaat in Iran, zegt dat mogelijk deze week dan toch een definitief oordeel is te verwachten in een slepende rechtszaak. Rezaian, die schrijft voor de Washington Post, wordt beschuldigd van spionage. Hij zit al ruim een jaar vast in een warrige juridische procedure, met regelmatig uitstel van zittingen.

Op maandag was een vierde zitting, volgens de advocaat mogelijk een van de laatste voor een slotoordeel. Eerder werd nog gehoopt dat Rezaian vrij zou komen op het moment dat Iran een historisch nucleair akkoord met de Verenigde Staten tekende. Dat gebeurde niet. De rechtszaak tegen de journalist vindt plaats achter gesloten deuren. Rezaian staat voor een zogeheten revolutionaire rechtbank, vanwege de aanklacht van spionage.

De New York Times citeert Rezaians moeder, die stelde dat de onafhankelijkheid van de rechtbank alleen kan worden aangetoond in een openbare, civiele rechtszaak. “Ze kunnen niet bewijzen dat hij een spion is, want daar ís geen bewijs voor”, aldus Rezaians moeder. De frustratie over het slepende karakter van de rechtszaak zit ook president Obama hoog: toen tijdens een persconferentie werd geopperd dat hij de nucleaire deal belangrijker vond dan een gevangen Amerikaan, ontplofte hij.

Indien hij voor spionage veroordeeld wordt, kan Rezaian tot twintig jaar celstraf krijgen. De New York Times merkt op dat er daarna nog diverse opties voor beroep zijn. Zie ook de Washington Post

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.