banner festival 23

— woensdag 1 november 2017, 09:21 | 0 reacties, praat mee

Invoering Wiv om praktische redenen uitgesteld

De Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv), die per 1 januari had moeten ingaan, wordt uitgesteld. Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Kasha Ollongren zegt dat het niet lukt om de aanstellingen voor de zogeheten toetsingscommissie rond te krijgen. De storm aan kritiek op de Wiv en het aanstaande referendum over de sleepwet hebben geen rol gespeeld in het uitstel. Laatste wijziging: 1 november 2017, 09:23

Drie oud-rechters moeten vooraf toestemming geven voor gerichte verzameling over mensen op internet. Het lukt volgens Ollongren niet om alle zetels van de commissie te vullen.

Het uitstel komt op een bijzonder moment: de Kiesraad maakt deze ochtend bekend of er voldoende handtekeningen zijn binnengehaald om een raadgevend referendum over de Wiv mogelijk te maken.

Ollongren wilde op vragen de NOS rond het referendum niet reageren. Het zou niet de tijd zijn. Andere kabinetsleden hebben daar minder moeite mee: CDA-leider Buma kondigde aan het referendum als ‘niet echt’ te negeren, omdat het kabinet heeft besloten van het raadgevend referendum af te willen.

De nieuwe sleepwet is bepaald niet onomstreden: bij de consultatie vooraf hebben tientallen maatschappelijke organisaties kritiek geuit, tot de Raad van State en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa aan toe. De verbeteringen en suggesties werden goeddeels genegeerd en afgelopen zomer passeerde de Wiv de Eerste Kamer.

Ongeacht hoe het kabinet Rutte-III de uitslag van het referendum ook interpreteert of negeert loopt er nog een rechtszaak tegen de wet, die volgens een omvangrijke groep van organisaties (waaronder journalistenbond NVJ) mensenrechten schendt. De Nederlandse positie op internationale persvrijheidsindex is gedaald door de ingrijpende sleepnet-wet.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.