Plasterk ziet geen probleem Wiv versus bronbescherming

Demissionair minister van Binnenlandse Zaken Plasterk vindt dat zijn nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) voldoende garanties biedt voor journalistieke bronbescherming. Het is volgens Plasterk "geheel in overeenstemming met jurisprudentie van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM)".
Plasterk gaf zijn sussende antwoorden op vragen van senatoren van CDA, D66, PvdA en GroenLinks. De sleepnetwet Wiv staat volgens hen op gespannen voet met grondrechten als de vrijheid van meningsuiting, het recht op bronbescherming en het recht op een eerlijk proces.
Journalistieke organisaties hadden tijdens de consultatieperiode rond de Wiv al aangegeven dat journalistieke bronbescherming onder druk komt te staan, omdat materiaal dat bij massale onderschepping als ‘bijvangst’ wordt ontdekt, niet hoeft te worden gewist. Dat is voor andere beroepen zoals advocatuur wél het geval.
Een pleidooi om journalisten eenzelfde bescherming te geven werd genegeerd, ondanks dat deze beroepsgroep soms met klokkenluiders in gesprek is. De Wiv zou een verkillend effect kunnen hebben, die klokkenluiders ervan weerhoudt misstanden te melden. Plasterk stelt dat de wet voldoende waarborgen bevat om journalistieke bronbescherming veilig te stellen.
NDP Nieuwsmedia wijst op de daling van plaats twee naar vijf van Nederland op de persvrijheidsindex van Reporters Sans Frontières (RSF). Die noemt de nieuwe sleepnetwet expliciet als belangrijke reden voor de gedaalde positie.
Op 30 mei praat de Eerste Kamer verder over de nieuwe Wiv.
Praat mee