— woensdag 10 mei 2017, 09:41 | 0 reacties, praat mee

Plasterk ziet geen probleem Wiv versus bronbescherming

Demissionair minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) | Remko de Waal / ANP

Demissionair minister van Binnenlandse Zaken Plasterk vindt dat zijn nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) voldoende garanties biedt voor journalistieke bronbescherming. Het is volgens Plasterk "geheel in overeenstemming met jurisprudentie van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM)". Laatste wijziging: 11 mei 2017, 09:29

Plasterk gaf zijn sussende antwoorden op vragen van senatoren van CDA, D66, PvdA en GroenLinks. De sleepnetwet Wiv staat volgens hen op gespannen voet met grondrechten als de vrijheid van meningsuiting, het recht op bronbescherming en het recht op een eerlijk proces.

Journalistieke organisaties hadden tijdens de consultatieperiode rond de Wiv al aangegeven dat journalistieke bronbescherming onder druk komt te staan, omdat materiaal dat bij massale onderschepping als ‘bijvangst’ wordt ontdekt, niet hoeft te worden gewist. Dat is voor andere beroepen zoals advocatuur wél het geval.

Een pleidooi om journalisten eenzelfde bescherming te geven werd genegeerd, ondanks dat deze beroepsgroep soms met klokkenluiders in gesprek is. De Wiv zou een verkillend effect kunnen hebben, die klokkenluiders ervan weerhoudt misstanden te melden. Plasterk stelt dat de wet voldoende waarborgen bevat om journalistieke bronbescherming veilig te stellen.

NDP Nieuwsmedia wijst op de daling van plaats twee naar vijf van Nederland op de persvrijheidsindex van Reporters Sans Frontières (RSF). Die noemt de nieuwe sleepnetwet expliciet als belangrijke reden voor de gedaalde positie.

Op 30 mei praat de Eerste Kamer verder over de nieuwe Wiv.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.