— woensdag 12 juli 2017, 09:47 | 1 reactie, praat mee

‘Sleepnetwet’ Wiv passeert Eerste Kamer

ANP

De nieuwe Wet op de inlichtingen en veiligheidsdiensten (Wiv) is, ondanks forse kritiek van maatschappelijke organisaties en onder meer de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ), de Eerste Kamer gepasseerd. De wet geeft inlichtingendiensten AIVD en MIVD nu ook de bevoegdheid massaal kabelgebonden telecommunicatie te onderscheppen.

Demissionair minister Plasterk (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) noemde het hoognodig om de inlichtingendiensten meer vrijheid te geven en de wet te moderniseren. Cyberaanvallen tegen de overheid en bedrijven en voorbereidingen voor terroristische aanslagen en rekrutering van potentiële aanslagplegers lopen nu via de kabel, aldus de minister.

Demissionair minister Hennis-Plasschaert (Defensie) stelde tijdens het debat gisteravond dat de inlichtingendiensten door de veranderde communicatiemiddelen “in rap tempo blind en doof aan het worden”. Volgens haar is het kabinet bij het wetsontwerp niet over één nacht ijs gegaan.

De NVJ had gezien de sleepnet-aanpak van de informatieverzameling zorgen geuit over de bronbescherming van journalisten, maar Plasterk stelde eerder dit jaar dat er voldoende waarborgen zijn ingebouwd. Enkel de advocatuur heeft een uitzonderingspositie gekregen.

Een consultatieronde leverde veel reacties op; in de praktijk is met die bezwaren weinig gedaan. Bezwaren van onder meer de Raad van State, de Raad voor de Rechtstaat en Autoriteit Persoonsgegevens over toezicht en omvang werden genegeerd.

De NVJ bereidt met andere partijen een gang naar de rechter voor. De wet is in deze vorm in hun ogen in strijd met zowel de Nederlandse grondwet als diverse Europese verdragen.

Voor het inzetten van de Wiv tegen advocaten én journalisten is wel vooraf toestemming nodig van de rechtbank Den Haag. Ook is er toestemming van de minister en speciale Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden (TIB) nodig voor speciale maatregelen als aftappen van telefonie of hacken van computers.

Alle verzamelde informatie mag drie jaar worden bewaard, zodat eventueel op een later moment specifiek kan worden teruggezocht naar dwarsverbanden of communicatiepartners van criminele of terroristen. De informatie kan ook worden gedeeld met inlichtingendiensten van bevriende landen.

De wet moet op 1 januari 2018 in werking treden, aldus Plasterk.

Praat mee

1 reactie

Dysn, 9 oktober 2017, 21:15

Deze wet is er met de nodige spoed doorheen gejaagd. Nu de benodige handtekeningen voor een raadgevend referendum zijn behaald (9 okt 2017) zal in ieder geval het debat worden aangewakkerd, hetgeen nooit verkeerd is. Maar ik verwacht, in lijn met wat hier gezegd wordt: https://www.vpngids.nl/veilig-internet/sleepwet-aftapwet/ dat het referendum waarschijnlijk weinig uithaalt, ongeacht de opkomst en de uitslag. Dat hebben we bij het associatieverdrag met Oekraïne eerder gezien helaas.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.