word studentlid

— donderdag 19 oktober 2017, 10:09 | 0 reacties, praat mee

Oproep aan Rutte: stel invoering Wiv uit tot na het referendum

Oproep aan Rutte: stel invoering Wiv uit tot na het referendum

Nu het referendum over de nieuwe Wet op de Inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2017 (Wiv) zo goed als zeker is, hebben organisaties die tegen de 'sleepnetwet' actie voeren premier Rutte opgeroepen de Wiv voorlopig op te schorten. Zonder tussenkomst van de regering gaat de wet waarschijnlijk op 1 januari 2018 in. Laatste wijziging: 19 oktober 2017, 10:11

Het referendum zelf wordt vermoedelijk gecombineerd met de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018. Gezien de forse maatschappelijke tegenstand tegen de wet zou opschorting van de ingangsdatum nuttig zijn, aldus diverse organisaties in een open brief.

“Het halen van de drempel voor het referendum geeft dan ook een belangrijk signaal: de politieke besluitvorming heeft de zorgen van de burger onvoldoende meegenomen”, aldus tegenstanders. Onder hen bevinden zich persvrijheidsorganisatie Free Press Unlimited en journalistenvereniging NVJ.

Wanneer de Wiv in werking treedt zonder het raadgevend referendum aan te horen, ondergraaft dat volgens de briefschrijvers het democratisch bestel: “Met inwerkingtreding vóór de stemming laat u zien dat u niet alleen niet op dit advies zit te wachten, maar de mening van de burger ook al bij voorbaat negeert.”

De oplossing is volgens de ondertekenaars eenvoudig: stel de Wiv uit, luister naar zorgen van de burgers en laat de wet pas ingaan als daaraan gehoor is gegeven. Meer bij Bits of Freedom / Nederlandse Vereniging van Journalisten

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.