website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Oproep aan Rutte: stel invoering Wiv uit tot na het referendum

Lars Pasveer — Geplaatst in afluisteren op donderdag 19 oktober 2017, 10:09

Nieuws

Nu het referendum over de nieuwe Wet op de Inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2017 (Wiv) zo goed als zeker is, hebben organisaties die tegen de ‘sleepnetwet’ actie voeren premier Rutte opgeroepen de Wiv voorlopig op te schorten. Zonder tussenkomst van de regering gaat de wet waarschijnlijk op 1 januari 2018 in.

Het referendum zelf wordt vermoedelijk gecombineerd met de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018. Gezien de forse maatschappelijke tegenstand tegen de wet zou opschorting van de ingangsdatum nuttig zijn, aldus diverse organisaties in een open brief.

“Het halen van de drempel voor het referendum geeft dan ook een belangrijk signaal: de politieke besluitvorming heeft de zorgen van de burger onvoldoende meegenomen”, aldus tegenstanders. Onder hen bevinden zich persvrijheidsorganisatie Free Press Unlimited en journalistenvereniging NVJ.

Wanneer de Wiv in werking treedt zonder het raadgevend referendum aan te horen, ondergraaft dat volgens de briefschrijvers het democratisch bestel: “Met inwerkingtreding vóór de stemming laat u zien dat u niet alleen niet op dit advies zit te wachten, maar de mening van de burger ook al bij voorbaat negeert.”

De oplossing is volgens de ondertekenaars eenvoudig: stel de Wiv uit, luister naar zorgen van de burgers en laat de wet pas ingaan als daaraan gehoor is gegeven. Meer bij Bits of Freedom / Nederlandse Vereniging van Journalisten

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

expertisedag 2019

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.