— maandag 17 augustus 2020, 10:43 | 0 reacties, praat mee

Interpol Red Notice ingezet tegen klokkenluider Jonathan Taylor

De Nederlandse vestiging van SBM Offshore, het internationale oliebedrijf waarover de Taylor de klok luidde | ANP

Diverse media- en mensenrechtenorganisaties hebben Monaco opgeroepen het internationale arrestatiebevel tegen klokkenluider Jonathan Taylor in te trekken. Taylor, die in de olie-industrie werkte en een omkopingsschandaal van honderden miljoenen naar buiten bracht, werd eind juli op verzoek van Monaco in Kroatië opgepakt. Laatste wijziging: 18 augustus 2020, 09:40

In 2014 maakte Taylor bekend dat zijn toenmalige werkgever oliegigant SBM Offshore zo’n 275 miljoen euro aan steekpenningen had betaald. De onthulling leidde onder meer tot onderzoek door de Amerikaanse, Braziliaanse, Britse en Nederlandse fraudeopsporingsdiensten. In 2014 startte SBM Offshore in Monaco een rechtszaak tegen de klokkenluider.

Een jaar later volgde een rechtszaak tegen Taylor wegens smaad, nadat hij in Vrij Nederland een interview had gegeven. In september 2016 trok het bedrijf de zaak op eigen initiatief terug.

Taylor werd opgepakt op het vliegveld van Dubrovnik, toen hij aankwam voor een korte vakantie. Hij werd op 3 augustus vrijgelaten, maar mag het land niet verlaten zolang de rechtszaak nog loopt.

De media- en mensenrechtenorganisaties, verenigd in het zogeheten Media Freedom Rapid Response (MFRR) hekelt het zoveelste voorbeeld waarbij SBM Offshore “het juridisch raamwerk misbruikt om Jonathan Taylor te intimideren en het zwijgen op te leggen, enkel voor het opkomen voor het publieke belang.”

Het systeem waarbij een internationaal arrestatiebevel - een zogeheten Red Notice - wordt gebruikt voor intimidatie is al jaren onderwerp van kritiek. Repressieve regimes vaardigen regelmatig zulke verzoeken uit via Interpol. Vaak komt het tot arrestaties (Dündar, Huseynli, Azadi, red.) maar komt het vanwege internationale verontwaardiging zelden tot uitlevering. Echter, het punt dat iemand nergens veilig is, is dan al gemaakt, zeggen persvrijheidsorganisaties.

MFRR zegt dat het wel mogelijk is om een Red Notice te negeren, maar dat een goed systeem ontbreekt om de legitimiteit van zulke verzoeken te wegen. “Er is geen consistente aanpak van deze verzoeken, waardoor klokkenluiders als Taylor in onzekerheid verkeren.”

Volgens de organisaties worden klokkenluiders door het misbruik van het internationale arrestatiebevel verder geïsoleerd en het slachtoffer gemaakt - waardoor andere potentiële klokkenluiders worden afgeschrikt om zich uit te spreken voor het publieke belang.

MFRR zegt dat misbruik door individuele staten moet worden voorkomen. Lidstaten die aan een verzoek meewerken, zoals Kroatië, hebben ook de plicht om klokkenluiders te beschermen, stelt MFRR - dat de autoriteiten in Monaco oproept de zaak tegen Taylor te laten vallen. Meer bij MFRR

Bekijk meer van

Klokkenluiden Jonathan Taylor

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.