website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

België arresteerde Koerdische journalist op verzoek Turkije

Nick Kivits — Geplaatst op vrijdag 23 december 2016, 09:11

Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0 / US Air Force

Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0 / US Air Force

Nieuws

De politie in België heeft een Turks-Koerdische journalist aangehouden op verzoek van Turkije. Dat melden diverse Belgische kranten waaronder De Standaard (betaalde link). De journalist in kwestie, Maxime Azadi, werkt al 17 jaar als journalist in de EU, heeft de Franse nationaliteit en werkt voornamelijk vanuit Nederland.

Azadi werd op 15 december aangehouden bij wat volgens de politie een routinecontrole was nadat Turkije naar alle waarschijnlijkheid een internationaal aanhoudingsbevel uitstuurde via Interpol. De Turkse overheid verdenkt de journalist van samenwerking met een terroristische organisatie. Op vrijdag wordt besloten of Azadi weer op vrije voeten gesteld wordt.

De Europese Federatie van Journalisten (EFJ) stelt dat het aanhouden van een journalist op verzoek van de Turkse overheid een gevaarlijk precedent schept. “België en andere landen mogen geen medeplichtige worden aan de massale zuiveringsoperaties door de Turkse regering”, stelt EFJ-secretaris-generaal Ricardo Gutiérrez. Meer bij De Wereld van Morgen

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.