word studentlid

— dinsdag 20 juli 2021, 14:41 | 0 reacties, praat mee

Britse overheid wil lekken geheime overheidsdocumenten strenger bestraffen

Britse overheid wil lekken geheime overheidsdocumenten strenger bestraffen
Minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel wil harder kunnen optreden tegen klokkenluiders die geheime documenten lekken. | Simon Dawson / 10 Downing Street

In Groot-Brittannië werkt de overheid aan een herziening van hun Official Secrets Act, een wet die het lekken van vertrouwelijke overheidsdocumenten strafbaar stelt. Tegelijk worden bestaande uitzonderingen voor Britse journalisten verzwakt, stellen critici. Laatste wijziging: 20 juli 2021, 14:51

Naast een forse verhoging van de maximumstraf voor lekken (van 2 naar 14 jaar) worden in de voorstellen journalisten gelijkgesteld aan de lekkende bron een aan hen die zich actief met spionage bezighouden, meldt vaksite Press Gazette.

De gedachte daarachter is volgens de overheid dat aanleiding en reden voor spionage en lekken mogelijk verschillen, maar de gevolgen daarvan minstens zo schadelijk of zelfs schadelijker kunnen zijn.

De consultatie over de voorgestelde wijzigingen aan de Official Secrets Act eindigt donderdag aanstaande. Binnen Groot-Brittannië is er kritiek van onafhankelijke juridische toezichthouders op het plan om dit onderscheid tussen spionage en onthullingen op basis van gelekte informatie te vervagen.

De Britse overheid wuift die bezwaren weg. Ze verwijzen naar bestaande regelingen voor klokkenluiders om misstanden aan te kaarten zonder vertrouwelijke documenten te lekken. Verder zijn klokkenluiders en journalisten die informatie krijgen toegespeeld “zelden tot nooit in staat correct te beoordelen in hoeverre het publieke belang de risico’s van openbaring overstijgen.”

“Als later kan worden bepleit dat de onthullingen níet in het publieke belang waren en de persoon die de informatie publiceerde een misdrijf heeft begaan, zal dat de potentiële schade van de onthullingen niet ongedaan maken”, aldus de Britse regering in het consultatiedocument.

De Britse journalistenvereniging NUJ verwijst naar invallen bij journalisten uit het verleden rondom IRA-aanslagen en recent in een poging de klokkenluider te vinden die minister van Volksgezondheid Matt Hancock tot aftreden dwong, vanwege een buitenechtelijke affaire.

De invallen tonen volgens de NUJ aan “hoe verleidelijk het kan zijn voor de politie om op basis van flinterdunne gronden de Official Secrets Act in te zetten”. Meer bij Press Gazette

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.