PersVeilig

— woensdag 18 oktober 2017, 12:17 | 0 reacties, praat mee

Oekraïne pakt Nederlands-Azerbeidzjaanse journalist op

Journalist Fekrit Huseynli

In Oekraïne is journalist Fikret Huseynli op verzoek van de Azerbeidzjaanse autoriteiten opgepakt. Huseynli vluchtte tien jaar geleden naar Nederland, nadat hij ernstig was mishandeld. Hij heeft inmiddels de Nederlandse nationaliteit. Azerbeidzjan liet de journalist oppakken via een internationaal opsporingsbevel via Interpol. Laatste wijziging: 19 april 2018, 08:36

Deze methodiek wordt ook veel door Turkije toegepast om kritische journalisten en auteurs in het buitenland te intimideren, niet enkel na de mislukte couppoging van vorig jaar. Vorig jaar arresteerde de Belgische politie een Koerdische journalist en recent werden journalisten en een auteur in Spanje opgepakt als gevolg van een Interpol-opsporingsbevel.

Misbruik van het internationale opsporingssysteem staat al langer ter discussie. Huseynli wordt fraude en het illegaal oversteken van de grens met Azerbeidzjan ten laste gelegd, aldus de Oekraïense autoriteiten over diens aanhouding.

Harlem Désir, vertegenwoordig voor mediavrijheid bij de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), zal de autoriteiten in Oekraïne aanspreken over de aanhouding van de Nederlands-Azerbeidzjaanse journalist.

Volgens RadioFreeEurope zou Huseynli nu nog bij het vliegveld van Kiev gevangen zitten.

Bekijk meer van

Fekrit Huseynli Azerbeidzjan

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.