data als kans

— woensdag 7 oktober 2020, 10:41 | 0 reacties, praat mee

Initiatiefwetsvoorstel: torenhoge boetes voor filmen bij ongelukken

A58, 2014: een kopstaartbotsing kostte toen twee mensen het leven. Wie foto's of filmpjes maakt van zo'n locatie loopt straks mogelijk het risico op tienduizenden euro's boete | ANP

Het CDA, PvdA en GroenLinks willen met hoge boetes tot 21 duizend euro ontmoedigen dat omstanders foto's of filmpjes maken van ongelukken en die online delen. De drie partijen hebben daartoe een initiatiefwetsvoorstel voorbereid. Laatste wijziging: 7 oktober 2020, 10:48

Een uitzondering wordt in het voorstel gemaakt voor professionals als fotojournalisten en cameramensen, meldt het AD. Onder bepaalde omstandigheden is het maken van foto’s en filmpjes al strafbaar (als hulpverleners worden gehinderd of rijdend werd gefilmd, bijvoorbeeld) maar het online publiceren was dat nog niet.

De vraag óf dat strafbaar moet worden verdeelt de Kamer, constateert het AD. Onder meer de VVD vreest dat agenten in plaats van hulpverlenen bezig zullen zijn met bekeuringen uitdelen.

In Californië werd eind vorige maand een wet van kracht die het hulpverleners verbiedt om foto’s en video’s te maken op de plaats van een ongeval en die - al dan niet tegen betaling - te delen. Ook in Nederland gingen hulpverleners over de schreef.

In 2017 werd een petitie gestart om ongeluksfoto’s van regionale nieuwssites te weren. Dat gebeurde toen de vriend van een dodelijk verongelukte vrouw haar auto herkende nog voordat de politie hem had kunnen inlichten.

Bekijk meer van

PvdA GroenLinks CDA

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.