training eu starters

— dinsdag 7 februari 2017, 08:36 | 0 reacties, praat mee

Oproep aan Kamer: neem bronbescherming serieus

Minister Plasterk moet de bronbescherming voor journalisten serieuzer nemen en die ook verankeren in de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. De NVJ, het Genootschap van Hoofdredacteuren en Free Press Unlimited vragen de Tweede Kamer om de minister dat via een motie op te dragen. De Kamer praat woensdag met de minister. Laatste wijziging: 7 februari 2017, 09:09

De nieuwe wet wordt ook wel de sleepwet genoemd omdat het inlichtingendiensten toestaat grote hoeveelheden communicatie, zoals e mails,  af te tappen en te analyseren. Daarbij wil Plasterk regelen dat vertrouwelijke communicatie tussen advocaten en hun cliënten direct wordt gewist.

Hij is dat niet van plan dat door te trekken naar vertrouwelijke communicatie tussen journalisten en hun bronnen, blijkt uit het wetsvoorstel en antwoord op eerdere Kamervoorstellen dat wel te doen. Volgens Plasterk kan het niet omdat hij niet weet wie journalist is. Bovendien hebben bronnen daar ook geen zekerheid over, dus dat maakt het al helemaal lastig.

De belangenorganisaties noemen de argumentatie van de minister zwak, zeker gezien het belang dat er mee gemoeid is. Een simpele zoekvraag op internet maakt al snel duidelijk of iemand journalist is en of dus de communicatie met een journalist is onderschept en die kan daarna eenvoudig worden gewist. In veel gevallen zal het mailadres al uitsluitsel geven.

De brievenschrijvers roepen de Kamer op vast te houden aan de eerdere wijzigingsvoorstellen. De brief in gericht aan de ChristenUnie, GroenLinks, PvdA en D66 aangezien die eerder hebben aangegeven zich druk te maken over de bescherming van journalistieke bronnen. Die partijen hebben 56 zetels in de Kamer.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.