onderzoek covid en journalistiek

— woensdag 30 september 2020, 11:23 | 0 reacties, praat mee

‘Kobe Bryant-wet’ verbiedt het hulpverleners foto’s te maken

Augustus 2020: een man fotografeert een muurschildering die basketbalster Bryant herdenkt | EPA

In Californië wordt volgend jaar een wet van kracht die het hulpverleners, die als eerste bij een ongeluk aankomen, verbiedt om foto's te maken en die met anderen of media te delen. De wet is geïnspireerd door de nasleep van het helikopterongeluk van basketbalster Kobe Bryant, waar agenten op de rampplek foto's maakten om door te verkopen.

Vanessa Bryant begon een rechtszaak tegen het politiedepartement van Los Angeles, nadat foto’s van het ongeluk in de media verschenen, nog voor de familie was ingelicht. Bij de crash in januari kwamen Bryant, zijn 13-jarige dochter, de piloot en nog zes andere inzittenden om het leven.

Hulpverleners die foto’s maken bij een ongeluk en die delen of doorverkopen kunnen onder de The Kobe Bryant Act of 2020 een boete van duizend dollar krijgen. Foto’s die voor het onderzoek naar de toedracht noodzakelijk zijn vallen niet onder de wet, maar mogen evenmin met media worden gedeeld.

In Nederland ontstond een jaar geleden ophef nadat er foto’s werden gelekt van een moordaanslag op voormalig voetballer Kevin Maynard. Die foto’s konden vanwege de nabijheid alleen door hulpverleners gemaakt zijn, omdat reguliere pers tijdens de reanimatiepoging geen toegang tot de locatie had.

Er werden Kamervragen gesteld, maar justitieminister Grapperhaus meldde half oktober 2019 dat beantwoording daarvan op zich zou laten wachten “aangezien nog niet alle benodigde informatie is ontvangen”. In november vorig jaar werd een verdachte gearresteerd.

In april oordeelde een rechter in Duitsland dat de brandweer in München foto’s mag maken en aan de pers aanbieden. Dat zou volgens de rechter echter passen in de rol van informeren en standaard onderdeel zijn van het pr-werk van de brandweer. Fotojournalist Dominik Bartl vond dat de brandweer vanuit een machtspositie concurreert met persfotografen. Meer bij ESPN

Bekijk meer van

Kobe Bryant

Praat mee

banner tegelwinnaars

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.