‘Kobe Bryant-wet’ verbiedt het hulpverleners foto’s te maken

In Californië wordt volgend jaar een wet van kracht die het hulpverleners, die als eerste bij een ongeluk aankomen, verbiedt om foto's te maken en die met anderen of media te delen. De wet is geïnspireerd door de nasleep van het helikopterongeluk van basketbalster Kobe Bryant, waar agenten op de rampplek foto's maakten om door te verkopen.
Vanessa Bryant begon een rechtszaak tegen het politiedepartement van Los Angeles, nadat foto’s van het ongeluk in de media verschenen, nog voor de familie was ingelicht. Bij de crash in januari kwamen Bryant, zijn 13-jarige dochter, de piloot en nog zes andere inzittenden om het leven.
Hulpverleners die foto’s maken bij een ongeluk en die delen of doorverkopen kunnen onder de The Kobe Bryant Act of 2020 een boete van duizend dollar krijgen. Foto’s die voor het onderzoek naar de toedracht noodzakelijk zijn vallen niet onder de wet, maar mogen evenmin met media worden gedeeld.
In Nederland ontstond een jaar geleden ophef nadat er foto’s werden gelekt van een moordaanslag op voormalig voetballer Kevin Maynard. Die foto’s konden vanwege de nabijheid alleen door hulpverleners gemaakt zijn, omdat reguliere pers tijdens de reanimatiepoging geen toegang tot de locatie had.
Er werden Kamervragen gesteld, maar justitieminister Grapperhaus meldde half oktober 2019 dat beantwoording daarvan op zich zou laten wachten “aangezien nog niet alle benodigde informatie is ontvangen”. In november vorig jaar werd een verdachte gearresteerd.
In april oordeelde een rechter in Duitsland dat de brandweer in München foto’s mag maken en aan de pers aanbieden. Dat zou volgens de rechter echter passen in de rol van informeren en standaard onderdeel zijn van het pr-werk van de brandweer. Fotojournalist Dominik Bartl vond dat de brandweer vanuit een machtspositie concurreert met persfotografen. Meer bij ESPN
Praat mee