Leaderboard Journalist van het Jaar PIP Den Haag

— donderdag 26 september 2019, 10:56 | 0 reacties, praat mee

Kamervragen na gelekte foto’s reanimatie voetballer Kelvin Maynard

De forensische opsporing doet onderzoek bij de plaats waar Maynard werd doodgeschoten | Inter Visual Studio / Reuters

Tweede Kamerlid Chris van Dam (CDA) heeft minister van Justitie Grapperhaus gevraagd of hij bereid is te achterhalen wie foto's heeft gemaakt van de reanimatie van voetballer Kelvin Maynard na een moordaanslag. Laatste wijziging: 26 september 2019, 11:01

Beelden daarvan verschenen op de Arubaanse nieuwssites Aruba Native en Kiko Ta Pasando bij een bericht over gestolen drugs. Ook Omroep West zegt aanwijzingen te hebben dat de moord daar mogelijk iets mee te maken heeft.

De foto’s van de reanimatie zijn in hoge resolutie en werden van dichtbij gemaakt. Volgens Van Dam moeten die wel van een hulpverlener afkomstig zijn. Hij vraagt Grapperhaus of het klopt het dat op dat moment de (foto)pers geen toegang had tot de locatie.

Van Dam is boos dat foto’s van iemand die vocht voor zijn leven is gefotografeerd en dat die foto’s met media zijn gedeeld.

“Bent u bereid uit te zoeken wie verantwoordelijk is voor het maken van en/of verspreiden van deze foto’s? Bent u bereid ten aanzien van deze persoon of personen (tucht)maatregelen te treffen, hen aan te spreken op hun gedrag? Hoe kunt u voorkomen dat in het vervolg nogmaals op deze wijze en onder deze omstandigheden foto’s worden gemaakt en verspreid?”, vraagt Van Dam.

Het Kamerlid wijst erop dat fotografen steeds vaker door de politie worden geweerd bij incidenten en plaatsen delict: “Hoe verhoudt zich dit tot politiemensen dan wel andere hulpverleners die vervolgens zélf foto’s gaan maken en verspreiden, uit persoonlijk initiatief dan wel als onderdeel van een communicatie-strategie? Deelt u de opvatting dat de politie afstand moet houden van het zelf verrichten van journalistieke werkzaamheden?”

Wanneer Grapperhaus met antwoorden komt, is nog niet bekend. Meer bij Tweede Kamer

Bekijk meer van

Grapperhaus Chris van Dam

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.