word studentlid

— woensdag 21 juli 2021, 13:34 | 0 reacties, praat mee

Hongkong: oud-hoofdredacteur opgedoekte Apple Daily opgepakt

Hongkong: oud-hoofdredacteur opgedoekte Apple Daily opgepakt
Juni 2021: hoofdredacteur Lam Man-chung werkt aan de laatste editie van Apple Daily. De krant bezweek onder druk van de Hongkongse autoriteiten. | AFP

De politie in Hongkong heeft de voormalige hoofdredacteur van dagblad Apple Daily opgepakt op verdenking van het 'samenspannen met buitenlandse krachten'. De Hongkongse politie noemde de 51-jarige verdachte niet bij naam, maar lokale media bevestigen dat het om voormalig hoofdredacteur Lam Man-chung gaat. Laatste wijziging: 21 juli 2021, 13:37

Apple Daily werd een maand geleden opgedoekt, na invallen op de redactie en blokkades van de bankrekeningen. Apple Daily was daardoor niet langer in staat medewerkers en leveranciers te betalen. Ook werden computers in beslag genomen.

De Hongkongse journalistenvereniging HKJA stelde eind juni bezorgd te zijn over een dreigende golf aan arrestaties van oud-werknemers van de krant, na berichten over een lijst met namen die zou circuleren bij de Hongkongse politie.

Eerder werd oprichter Jimmy Lai opgepakt, naast andere managers. Chef opinie Fung Wai-kong werd eind juni gearresteerd toen hij naar Groot-Brittannië wilde vertrekken.

Alle arrestaties vinden plaats onder de omstreden veiligheidswet uit 2020, dat de Chinese autoriteiten veel macht geeft op te treden tegen elke suggestie dat de nationale veiligheid in gevaar is. Ook buitenlandse correspondenten zijn vaak doelwit; sommige media hebben daarom correspondenten naar Taiwan verhuisd.

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.